Gabi Askenazi az izraeli hadsereg új főparancsnoka

2007.01.22. 21:34

A libanoni gerillákkal vívott harcokban többéves tapasztalattal rendelkező Gabi Askenazi tartalékos tábornokot, a védelmi minisztérium igazgatóját nevezték ki hétfőn Izraelben a tavalyi sikertelen libanoni hadjáratba belebukott Dan Haluc vezérkari főnök utódjává.

Az 52 éves katona korábban az északi (libanoni) front parancsnokának, illetve a vezérkari főnök helyettesének tisztségét töltötte be. Két éve távozott a hadseregtől vezérőrnagyi rangban, miután akkor nem őt, a helyettest, hanem Dan Haluc tábornokot nevezték ki főparancsnokká.

Az új vezérkari főnök széles körű gyakorlati tapasztalatokat szerzett Libanonban a Hezbollah síita szervezet gerilláival vívott harcokban az északi katonai körzet parancsnokaként az izraeli csapatok 2000-es kivonulását megelőző években. Pályafutását gyalogsági dandárparancsnokként alapozta meg.

Dan Haluc tábornok január 16-án mondott le a vezérkari főnök tisztségéről, miután őt tették felelőssé a Hezbollah libanoni síita szervezett ellen tavaly vívott sikertelen háborúért. A háborúban az izraeli hadsereg nem tudta megakadályozni, hogy a Hezbollah gerillái rakétákat lőjenek ki Észak-Izraelre, s nem teljesültek a művelet fő céljai sem, azaz nem sikerült kiszabadítani a Hezbollah által elrabolt két izraeli katonát, és nem mértek vereséget a libanoni szervezetre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK