Castro kézzel írt levelet küldött Cháveznak

2007.01.25. 2:12

Fidel Castro, a nyár óta betegeskedő kubai elnök saját kezével írt levelet küldött Hugo Chávez venezuelai államfőnek, aki szerdán a caracasi elnöki palotában egy nyilvános beszéd alkalmával részleteket olvasott fel az írásból.

A levelet a Caracasban tárgyaló Carlos Lage kubai elnökhelyettes adta át a címzettnek. Castro aláírását bemutatta a venezuelai televízió. Az írásból kitűnik Castro ragaszkodása Chávezhez, akivel kapcsolatban megállapította: "szükségünk van rád", és ezért szeretünk".

Fidel Castrón július végén hajtottak végre gyomorműtétet, és emiatt a kubai vezető átmenetileg öccsére, Raúlra bízta a szigetország kormányzását. Azóta számtalan találgatás látott napvilágot Castro egészségi állapotának az alakulásáról. Egyes értesülések szerint a beteg közel van a halálhoz, más információk szerint viszont lassanként lábadozik. Chávez, aki a műtét óta meglátogatta politikai szövetségesét betegágyánál, és gyakran beszélget vele telefonon, úgy véli, hogy Castro gyógyulófélben van.

George Bush elnök egy nappal korábbi, az unió helyzetét elemző szokásos éves beszédének arra a kitételére, hogy a jelenleginél nagyobb szabadságra lenne szükség Kubában, Fehéroroszországban és Burmában, Chávez leszögezte: aki Kuba ellen van, az Venezuela ellen is van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK