Az Egyesült Államok hivatalosan, diplomáciai jegyzékben is felkérte a cseh kormányt, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer kiépítésével összefüggésben engedélyezze egy radarállomás építését a Prágától 50 kilométerre délnyugatra fekvő Jince település katonai gyakorlókörzetében - jelentette be csütörtökön Mirek Topolánek cseh miniszterelnök.

Az Egyesült Államok a felkéréssel hivatalosan is választott az eddig szóba jött két helyszín, a közép-csehországi Jince és az észak-morvaországi Libava között. Topolánek cseh miniszterelnök szerint kormánya alaposan tanulmányozni fogja a jegyzéket, és néhány héten belül választ ad arra.

A cseh nemzetbiztonsági tanács szerdán hagyta jóvá, hogy tárgyalások kezdődjenek Washingtonnal a rádiólokátor-állomásról. A miniszterelnök szerint egy évig is eltarthat, amíg befejeződik a tárgyalás az Egyesült Államokkal és a ratifikálás Csehországban.

Václav Klaus államfő is támogatja a tervet, amely Topolánek egy korábbi nyilatkozata szerint nem az olyan nagyhatalmak ellen irányul, mint Oroszország vagy Kína, hanem terrortámadásoktól és olyan latorállamoktól véd, mint Irán vagy Észak-Korea.

Klaus elődje, Václav Havel közvetve ugyancsak a radarállomás mellett foglalt állást, azt azonban elutasította, hogy a lokátorállomás ügyét összekössék a cseh állampolgárokra vonatkozó amerikai vízumkényszer eltörlésének ügyével.

Az amerikai rakétavédelmi pajzs másik részét, a kilövőállásokat Lengyelországba telepítenék a tervek szerint. A jincei radarállomás 2011-ben kezdheti meg működését és várhatóan 200 főt foglalkoztat majd.