Gyerekkatonák bevetésével vádolja a Srí Lanka-i kormányt egy jogvédő szervezet. A kormány tagadja a vádat, miközben a tamil lázadók kegyetlenségét éppen azzal bizonygatja, hogy gyerekeket küldenek a harctérre.

A Srí Lanka-i hadsereg gyerekeket toboroz, illetve ragad el erőszakkal szüleiktől, hogy a tamil lázadók ellen folytatott, egyre véresebb harcokban bevesse őket - állítja a Guardian a Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezetre hivatkozva. Az ügy felkeltette az ENSZ érdeklődését is, a világszervezet Biztonsági Tanácsa várhatóan februárban foglalkozik a kérdéssel az Unicef jelentése alapján.

A tamil függetlenségért harcoló tamil tigrisek évekig küldtek bevetésre gyerekkatonákat. Az Unicef 6000 bevetett gyerekről tud, akik között a legfiatalabb 11 éves volt. A Srí Lanka-i kormány korábban többször vádolta kegyetlenséggel a tamilokat gyerekkatonák alkalmazása miatt.

"Most a kormány kiveszi részét ugyanezen bűnökből. A gyerekek elrablásában játszott szerepe jól mutatja képmutatását" - fogalmazott a HRW illetékese. A jogvédők szerint tavaly nyár óta 600 gyereket ragadtak el erőszakkal, hogy kiképezzék őket egy titkos táborban.

A Srí Lanka-i kormány tagadja a vádakat.