Göncz magyar demokráciára tanítaná Kubát

2007.01.25. 16:54

Ha igény van rá, Magyarország kész megosztani a demokratikus átalakulásban szerzett tapasztalatait Kubával - mondta Göncz Kinga magyar külügyminiszter csütörtökön. Göncz szerint a békés kubai átmenethez az kell, hogy mindenki részt vegyen az új normák kialakításában.

"Ha igény van rá, Magyarország nyitott, hogy megossza tapasztalatait abban, hogyan kell felállítani egy új választási rendszert, hogyan dolgozzanak ki egy új alkotmányt, hogyan állítsanak fel demokratikus intézményrendszert; ha megkeresés érkezik Kubából" - mondta Göncz Kinga magyar külügyminiszter csütörtökön.

A magyar külügyminiszter szerint a békés átmenet akkor valósulhat meg Kubában, ha a társadalom minden tagja részt vesz benne, azok is, akik korábban hatalmon voltak, és azok is, akik ellenzékben.

Az 1959 óta Fidel Castro uralma alatt álló Kubában az elmúlt évek legsúlyosabb politikai válsága húzódik több mint fél éve. Castro ugyanis tavaly nyáron kórházba került, és azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Állapotáról nap mint nap egymásnak ellentmondó hírek érkeznek.

A legvalószínűbb azonban az, hogy Castro súlyos beteg, hiszen korábban kisebb műtétek után többórás beszédekkel igyekezett cáfolni a megromlott egészségéről szóló híreket.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK