Washington anyagilag is Libanon mellé áll

2007.01.25. 1:10

Az amerikai kormányzat 770 millió dollár segélyt szándékozik nyújtani Libanonnak, amely összeget a közel-keleti ország újjáépítésére, illetve a Fúad Szinjóra vezette bejrúti kormány támogatására fordíthatnának - jelentette be Párizsban szerda este Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. A Hezbollah országos sztrájkkal próbálta elérni a Szinjóra-kormány távozását.

A washingtoni diplomácia vezetője csütörtökön a francia fővárosban részt vesz azon a konferencián, amelyen a Libanont segélyező országok és szervezetek hivatalosan közlik, hogy mekkora összeget kívánnak átutalni a közel-keleti országnak, amely a nyáron a síita Hezbollah és az izraeli hadsereg között lezajlott 34 napos háború során súlyos anyagi károkat szenvedett el.

Franciaország korábban 500 millió euró kölcsönt ajánlott fel az Európai Unió pedig azt közölte: mintegy 400 millió euró 2010-ig történő folyósítását ajánlja fel Libanonnak az ország újjáépítésére.

Az Egyesült Államok tavaly már nyújtott egy 230 millió dolláros segélycsomagot Libanonnak. Rice mostani bejelentésében jelezte, hogy a washingtoni vezetés újabb segélytervére a törvényhozásnak még áldását kell adnia.

A Hezbollah tavaly december óta minden eszközzel a kormány távozását próbálja elérni, eddig kevés sikerrel. Tegnap ért véget a milíciák által szervezett, az egész országot megbénító sztrájk sikertelenül. A Nyugat által támogatott Szinjóra kabinet egyelőre ellenáll a Hezbollah követeléseinek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK