Hazugságnak minősítette Lugovoj volt orosz állambiztonsági ügynök azt a sajtóhírt, miszerint ő a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottja. Pénteken több brit sajtóorgánum is közölte, hogy a Scotland Yardnak elegendő bizonyítéka van a Lugovoj elleni vádemeléshez.

"Hazugságnak, provokációnak, brit kormánypropagandának" minősítette szombaton Andrej Lugovoj volt orosz állambiztonsági ügynök, ma üzletember azt a sajtóhírt, hogy ő a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottja.

Alekszandr Litvinyenko az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) alezredese volt, aki - miután szembekerült a céggel - hét éve Nagy-Britanniába szökött. November 23-án halt meg Londonban; halálát a szervezetébe került hatalmas adag polónium-210 radioaktív izotóp okozta.

A The Guardian című londoni lap és a Sky News tv-csatorna pénteki híre szerint a brit hatóságok úgy tartják: elegendő bizonyítékuk van a Lugovoj elleni vádemelésre azután, hogy a nyomozók azonosították azt a teáskannát, amelynek tartalma Litvinyenko halálát okozta.

A Scotland Yard nyomozása hetek óta Lugovojra és egy másik volt KGB-ügynökre, Dmitrij Kovtunra összpontosult, akik mindketten jelen voltak akkor és abban a londoni szállodában, amikor és ahol Litvinyenko megbetegedett.

Lugovoj pénteken nevetve reagált a kiadatására vonatkozó esetleges brit kérelem sajtó által felvetett lehetőségére. Az AP hírügynökségnek szombaton azt mondta, hogy a londoni hírek kormánypropaganda részét képezik, a brit hatóságok ezzel "akarják leplezni szerény teljesítményüket".