A korábbi pénzügyi viták ellenére Oroszország időben befejezi az iráni Busehrben épülő atomerőművet. A tervek szerint májusban megérkezik a nukleáris fűtőanyag, az erőmű pedig már idén ősszel áramot termelhet.

Oroszország a terveknek megfelelően, időben be fogja fejezni az iráni Busehrben lévő atomerőmű megépítését - idézte Szergej Kirijenkót, az orosz atomenergia-ügynökség vezetőjét a RIA hírügynökség. A teheráni látogatáson tartózkodó Kirijenko kijelentette, hogy ha nem lesznek finanszírozási vagy szállítási problémák, akkor az erőmű a terveknek megfelelően idén szeptemberben elkészül, és már novemberben termelhet áramot.

Korábban voltak pénzügyi viták az erőművet építő orosz Atomsztrojekszport és Irán között. Az orosz vállalat vezetője tavaly decemberben az erőmű építési költségeinek kiegyenlítésére sürgette Iránt, s kijelentette: az általa irányított vállalat csak akkor kezdi meg márciusban - vagyis az eredetileg tervezett időpontban - a nukleáris fűtőanyag leszállítását, ha Irán megbízhatóan fizet, betartva a még 1995-ben aláírt szerződésben foglaltakat.

Irán eddig 900 millió dollárt fizetett ki Oroszországnak a nukleáris erőmű építésében való közreműködésért, de az orosz építővállalat 140 millió dollárt kénytelen volt megelőlegezni Teheránnak, mert az irániak nem akartak fizetni.