Hóviharok tombolnak a szlovák hegyekben

2007.01.29. 12:23

Vasárnap estétől heves hóviharok tombolnak Szlovákiában. A hegyekben számos út vált járhatatlanná, de az ország más részein is hófúvások és jégbordák nehezítik a közelekedést. A hatóságok mindekit eltanácsolnak attól, hogy útnak induljanak, sok helyütt lavinaveszély fenyeget.

Szél- és hóvihar tombol vasárnap estétől a szlovákiai hegyvidéken: a Magas-Tátrában az utak csak nehezen, helyenként egyáltalán nem járhatók, de az ország területének nagyobbik részén is hófúvások, jégbordák nehezítik a közlekedést. Hétfőn reggel a Magas-Tátrában összeült a válságstáb, mert Poprád és Ótátrafüred, illetve Gerlachfalva és Tátraszéplak között járhatatlanok az utak, az alacsonyabb fekvésű helyeken ugyan lehetséges, de igen veszélyes gépjárművel közlekedni.

Mivel nem várható, hogy az időjárás a következő órákban megszelídül, a válságstáb sem az autósoknak, sem a turistáknak nem ajánlja, hogy útnak induljanak, a hegyi mentők pedig a lavinaveszély miatt különös óvatosságra intik a Magas-Tátra és a nyugati nyúlványok térségében tartózkodó turistákat. Az ország nagyobbik részén havazik, s a sík vidékeken is végigsöprő széllökések erőssége helyenként meghaladja az óránkénti száz kilométert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK