Humorista csapdájába sétált Royal

2007.01.29. 16:29

Ismét darázsfészekbe nyúlt Ségolene Royal, a francia szocialisták elnökjelöltje. Egy francia humorista ál-telefonhívására azt mondta, hogy Korzika függetlenségét a franciák többsége "nem bánná". Royal elszólásai egyre inkább árnyékot vetnek elnöki ambícióira.

Royal ezúttal Gérald Dahan francia humorista csapdájába sétált. Egy pénteki tévéműsorban Dahan kanadai akcentust utánozva, magát Jean Charest-nak, Quebec tartományi miniszterelnökének kiadva felhívta Royalt, és azt mondta, hogy Quebec függetlenségének támogatása olyan lenne, mint Korzika elszakadása Franciaországtól. "A franciák többsége nem ellenezné az ötletet" - válaszolt a szocialista elnökjelölt, majd nevetve hozzátette, hogy ezt a kijelentését azért ne idézze, "különben újabb botrány lesz belőle".
 
"Vive la Québec libre!"
 
Royal ezzel néhány nappal korábbi nyilatkozatára célzott, amikor quebeci látogatásán azt mondta, hogy támogatja a francia nyelvű tartomány "szuverenitását és szabadságát". A kijelentést élesen elítélte Stephen Harper kanadai miniszterelnök, aki szerint "nagyon helytelen, ha egy külföldi vezető beavatkozik egy demokratikus ország belügyeibe".
 
Quebec függetlensége a legkényesebb kérdés Kanada angol és francia ajkú lakossága között, különösen Charles de Gaulle néhai francia elnök 1967-es montreali látogatása óta, amikor a lelkes tömeghez így szólt: "Éljen a szabad Quebec!" A quebeci szeparatisták ezt felhívásnak tekintették függetlenségi törekvéseikhez, amelyet a kanadai szövetségi kormány mind nagyobb autonómia megadásával igyekezett ellensúlyozni az elmúlt évtizedekben.
 
Sarkozy tréfája?
 
Korzika azonban már a szocialistáknál is kicsapta a biztosítékot. Patrick Mennucci, Royal kampányfőnöke szerint mindezt a rivális elnökjelölt, Sarkozy pártja, az UMP (Népi Mozgalom Uniója) tervelte ki. "Dahan egyértelműen közel áll az UMP-hez. Több pártrendezvényen is részt vett" - mondta Mennucci. Jack Lang, volt szocialista kulturális miniszter szerint azonban nem kell komolyan venni az efféle viccet.
 
Sarkozy, aki belügyminiszterként keményen fellépett a korzikai szakadárok ellen, azonban igyekezett lecsapni az újabb bakira. "Korzika számomra nem vicc... hanem a köztársaság!" - mondta a felmérések szerint enyhe fölényben lévő elnökjelölt.
 
Külpolitikai aknamezők
 
Ségolene Royal számára ezek a botlások azonban kezdenek mind kellemetlenebbé válni. Royal eddig a legtöbb külföldi útján követett el kisebb-nagyobb diplomáciai baklövést, és ez jó muníciót ad ellenfeleinek alkalmassága megkérdőjelezéséhez, miután Franciaországban az elnök irányítja a külpolitikát is.
 
Törökország EU-tagságának kérdésében korábban azt mondta, hogy álláspontja "megegyezik a franciákéval", akiknek alig 20 százaléka támogatja Ankara belépését. Mindez kellemetlenül érintette a francia diplomáciát, mert a törökországi örmény népirtás tagadását tiltó törvény párizsi elfogadása már így is feszültté tette a török-francia viszonyt.
 
Irán nukleáris programjáról szólva azt mondta, hogy mindenfajta atomprogramot meg kell akadályozni. Amikor francia politikusok bírálták, hogy nem érti az atomsorompó-egyezmény lényegét, amely engedélyezi a nukleáris energia polgári felhasználását, Royal enyhített álláspontján.
 
2006 decemberében tett közel-keleti útján nem reagált a Hezbollah egyik politikusának kijelentésére, aki Izrael palesztin területeken folytatott politikáját Franciaország náci megszállásához hasonlította. Royal, aki egyébként a francia-izraeli viszony szorosabbra fűzését szeretné, azzal védekezett, hogy nem hallotta a kérdéses mondatot.
 
Idén januárban pedig kínai útján tett kijelentése vált vitatottá, miszerint "csodálja a kínai jogrendszer hatékonyságát". Kínában évente közel 10 ezer kivégzést hajtanak végre, a védőügyvédeket pedig a Kommunista Pártnak is jóvá kell hagynia. Royal azért felszólalt a közelmúltban bebörtönzött kínai újságírók érdekében is.
 
Nem része a munkaköri leírásnak?
 
Bár a választások vélhetően most sem a külpolitikai kérdéseken dőlnek majd el, Franciaországban fontos kérdés a világhoz való viszony. Francia aggodalmak szerint Párizs befolyása ugyanis egyre csökken a világban, különösen az EU bővítését és az iraki háborút követően.
 
Royal számára azonban reményt adhat, hogy a külpolitika ismerete nem mindig feltétel az elnöki poszt betöltéséhez. Egy amerikai elnökjelölt például, egyebek mellett, nem tudta a csecsen, a pakisztáni, az indiai vezetők nevét, összekeverte Szlovákiát Szlovéniával és a tajvani kormányfőről annyit tudott, hogy "valami Lee-nek hívják". Az elnökjelölt - George W. Bush - jelenleg második terminusát tölti az Egyesült Államok élén.
 
Izsák Dániel

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK