A japán hatóságok hétfőn megerősítették, hogy a madárinfluenza-fertőzés újabb gócpontjára bukkantak a nyugati országrészben fekvő Okajama kormányzóságban. Ez már a harmadik eset a szigetországban ebben a hónapban.

A tokiói agrártárca közleménye szerint a vizsgálatok megerősítették, hogy a madárinfluenza-vírus H5-ös típusa bukkant fel Takahasi város baromfitelepén, ahol a 12 ezres csirkeállományból péntek óta 39 szárnyas hullott el a fertőzés következtében.
   
Azt még további vizsgálatoknak kell kideríteniük, hogy a vírus emberre is veszélyes H5N1-es altípusáról van-e szó. A tárca óvintézkedésként elrendelte a baromfitelep teljes állatállományának leölését, a létesítményt fertőtlenítését,és a telep környékén tíz kilométeres sugarú körben egészségügyi vesztegzárat hoznak létre.
   
Japánban januárban már két másik gócpontra is rábukkantak a délnyugati Mijazaki prefektúrában. A madárinfluenza vírusának H5N1-es altípusa 2003 óta 164 ember halálát okozta szerte a világon. Az áldozatok többsége Ázsiából került ki, ahol több mint 200 millió szárnyas hullott el a fertőzésben, vagy pusztítottak el őket óvintézkedésként a járvány terjedésének megelőzése érdekében. Japánban emberi fertőzést még nem észleltek.