Sürgeti a nyilvános cigizés betiltását az EU

2007.01.30. 11:40

A dohányzás betiltását sürgeti minden zárt, nyilvános helyen az EU egészségügyi főbiztosa. Markos Kyprianou azt szeretné, ha ezt az Európai Unió 27 tagállamában mindenhol bevezetnék. Úgy tűnik, az európaiak többsége nem ellenezné a lépést.

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha követnék Írországra példáját, amely 2004 márciusában tiltotta meg a dohányzást a zárt, nyilvános helyeken, így az éttermekben és a pubokban is - számol be a BBC.

Kyprianou főbiztos azt is szeretné, ha az EU egész területén tilos lenne a dohányzás a magánlakásokon kívül. A hatóságok szerint évente 79 ezer európai hal meg a passzív dohányzáshoz kapcsolódó betegségekben. Ez a cigarettázáshoz köthető halálok 10 százaléka.

Több európai ország már követte Írország példáját, például Skócia és Norvégia, Franciaországban pedig csütörtöktől tilos dohányozni a nyilvános helyek - egyelőre - egy részén.

Nagy-Britannia, ahol július 1-től vezetik be a dohányzási tilalmat, eleinte hezitált. Ennek okát John Reid korábbi brit egészségügyi miniszter fogalmazta meg, aki erős dohányosként úgy vélte, hogy "a dohányzás a munkásosztály számára elérhető kevés örömök egyike".

A BBC által megkérdezett Imperial Tobacco dohánygyár sem értene egyet a dohányzás drasztikus korlátozásával. A cég szerint ugyanis nincs elég bizonyíték arra, hogy a passzív dohányzás bármilyen betegséget okozna, és azt szeretnék, ha a választás lehetősége fennmaradna a dohányzók számára is.

Az európaiak támogatnák

Az Európai Bizottság 2006. januári, az EU 25 tagállamában végzett felmérése szerint azonban a megkérdezettek 80 százaléka támogatná a dohányzás nyilvános, zárt helyen történő betiltását, de ez a lelkesedés már csak 61 százalékos volt, amikor konkrétan a bárokban bevezetendő tiltásra kérdeztek.

A közvélemény-kutatás szerint az európaiak 47 százaléka soha sem dohányzott, 27 százalékuk cigarettát, 5 százalékuk sodort dohányt szív, míg 1 százalékuk szivarozik és pipázik. A megkérdezettek 21 százaléka azt mondta, hogy már leszokott a dohányzásról.

Kyprianou "zöld könyve" több alternatívát is felvázol: a közös minimumot figyelembe vevő tagállami szabályozástól, az európai szintű törvény megalkotásáig. Mint mondja, egyelőre vitát szeretne a kérdésről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK