Jelentések szerint Líbia mégsem végzi ki a halálra ítélt bolgár ápolókat és palesztin orvost, akik, az ítélet szerint szándékosan fertőztek meg HIV-vírussal több száz líbiai gyereket.

Líbia olyan tervet javasolt, amely kárpótlásért cserébe elengedné a halálra ítélt öt bolgár ápolót - ezt a Reuters és az AFP hírügynöksége jelentése szerint Kadhafi líbiai elnök fia, Saif al-Islam nyilatkozta egy bolgár lapnak hétfőn.

Az öt bolgár ápolót és egy palesztin orvossal együtt még tavaly decemberben ítélte halálra a líbiai bíróság, amiért - szól az ítélet - felelősek 426 líbiai gyermek HIV fertőzéséért. Közülük 52 már meghalt AIDS-ben. Az elítéltek mindvégig tagadták felelősségüket, és a Benghazi városában lévő kórház rossz higiéniás körülményeit hibáztatták a fertőzésekért, amelyek szerintük már jóval 1998-as odaérkezésük előtt megtörténtek.

Ez fordulat lenne a bolgár ápolók 1999 óta tartó kálváriájában, különösen azt követően, hogy Kadhafi ezredes még december 30-án is határozottan elutasította a "hatok" szabadon engedésére tett nyugati követeléseket.

Pénzért szabadság?

Az AFP idézete szerint Kadhafi fia "minden felet kielégítő megoldásról" beszélt, és állítólag jelentős kárpótlást helyezett kilátásba a fertőzött gyermekek hozzátartozóinak. Líbia korábban 10 millió eurós kártérítést követelt minden érintett családjának. Al-Islam, aki Kadhafi első számú követeként is funkcionál, azt mondta, hogy "nem lesznek kivégzések... Líbia nem Irak" - utalva Szaddam Husszein és társainak akasztására.

Al-Islam hozzátette, hogy a terv elkészítéséhez apjától és a fertőzött gyerekek családjaitól is engedélyt kapott. A jelentések szerint Al-Islam erről már tárgyalt a francia és a német diplomácia képviselőivel is. "Nagyon sok hiba és manipuláció van az eredeti iratokban" - tette hozzá.

Lockerbie lehet az akadály

Al-Islam közvetítése nem meglepő. 2002-ben már közben járt az ápolók ügyében, akiket ezt követően jobb körülmények közé helyeztek. Karitatív szervezete pedig fontos szerepet játszott a skóciai Lockerbie-nél, 1988-ban felrobbantott Pan Am repülőgép áldozatai után járó kártérítés tárgyalásában. A vádak szerint a merényletben Líbia is érintett.

Éppen a Lockerbie-ügy nehezíthet meg azonban bármilyen tárgyalást. Az AFP beszámolója szerint al-Islam ugyanis, Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi líbiai tiszt szabadon engedését követelte, aki Nagy-Britanniában életfogytig tartó börtönbüntetését tölti a Pan Am robbantás miatt. Hozzátette, ugyanakkor, hogy "ez nem egyszerű csere, a két eset független egymástól".

Feim Csausev bolgár külügyminiszter-helyettes indirekt módon megerősíteni látszik a Líbiával folyó tárgyalások létét. A Reuters szerint azt mondta, hogy al-Islam nyilatkozata "előrelépést jelezhet a tárgyalásokban". Korábban Szófia elutasította, hogy kárpótlást fizessen a gyermekek hozzátartozóinak, mondván az a bűnösség beismerése lenne. Washingtonban, Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő ismét felszólította Líbiát a "hatok" elengedésére.