Franciaországban mától tilos a dohányzás a közterületeken. A kávéházakban, éttermekben, bárokban és szórakozóhelyeken a tiltás viszont csak 2008. január 1-én lép életbe. A franciák többsége támogatja a korlátozást, de fennmaradhat-e a kávéházi kultúra cigarettafüst nélkül?

Az ország, amelyik ikonná emelte a cigarettát most lassan, de biztosan elnyomja a szűrőtlen Gitanes-okat és filteres Gauoloise-okat. Mától tilos rágyújtani például a munkahelyeken, és iskolákban, de a radikálisabb változás januártól várható, amikor az éttermekből és kávéházakból is minden dohányost kitessékelnek a szabad levegőre.  

Párizsba érkezve a parfümmel keveredő cigarettafüst volt az első illatélménye a legtöbb látogatónak. Jóllehet sokszor úgy tűnik, mintha Franciaországban mindenki dohányozna, felmérések szerint 32 százalékra csökkent a rendszeresen cigarettázók aránya. Ez így is legkevesebb 65 ezer halálesetet jelent évente.

Lecsapnak a diákokra is

Nem kímélik, illetve ezentúl kímélik a francia diákokat is, akiknél ugyanúgy a diákká válás rítusához tartozott a szünetben elszívott "clope" (cigi), mint a robogó, vagy a tüntetések és sztrájkok. Mától szigorúan tilos a dohányzás az oktatási intézményekben is.

Egy átlag francia 14 és fél éves korában gyújt rá élete első cigarettájára, és ezt nagy elánnal folytatja is. Az Inpes (Nemzeti Prevenciós és Egészségnevelő Intézet) felmérése szerint a 16 és 19 év közöttiek 34,2 százaléka dohányzott 2005-ben. A tendencia azonban itt is csökkenő: 2000-ben ez a szám még 43,9 százalék volt.

A puding próbája...

Fanyalgók szerint Franciaországban mindig az a kérdés, hogy lesz-e aki betartja a rigorózus törvényeket. Az elvileg létező nem-dohányzó helyiség után kutakodót eddig is mogorva tekintet és gall vállrándítás fogadta. A kormányzat azonban ezúttal eltökéltnek látszik, és ebben a közvélemény 70-80 százaléka is támogatja.

De mi lesz a kávéházakkal és a gondterhelten cigarettájukat szívó értelmiségiekkel? Az egzisztencialista filozófus Jean-Paul Sartre, létezésének lényegévé tette a cigarettát. Két éve hatalmas felháborodást váltott ki, amikor emlékkiállításán kiretusálták portréjáról a cigarettát.

Nem volt szerencséje a franciáknak a dohányzás elleni európai kampány egyik arcának választott Zinedine Zidane futballistával sem. Lencsevégre kapták, amint a portugál meccs előtt, becsukott szemmel mélyet szippantott egy cigarettából.

Izsák Dániel