Fidel Castro többé nem játszik központi szerepet Kuba napi kormányzásában, a betegeskedő veterán vezetőnek azonban továbbra is olyan nagy a befolyása, hogy halála után utódainak gyorsan kell cselekedniük saját legitimitásuk megteremtése érdekében - jelentette ki egy vezető amerikai diplomata.

A 80 éves kubai vezetőn tavaly júliusban sürgősséggel bélműtétet hajtottak végre, s néhány nappal később ideiglenes jelleggel átadta a hatalmat öccsének, Raúl Castrónak. Ez olyan találgatásokat indított el, hogy annyira beteg, hogy talán soha nem tér vissza a hatalomba.

Az amerikai külügyminisztérium latin-amerikai ügyekért felelős államtitkár-helyettese, Thomas Shannon szerdán a kolumbiai fővárosban nyilvánvalónak mondta, hogy Castro többé nem játszik központi szerepet országa napi kormányzásában. Mindazonáltal úgy vélte, hogy a kubai vezetőnek a jelek szerint egyfajta politikai ellenőrző szerepe van, mert a most az öccse által vezetett rendszer mindeddig nem volt képes meghatározni önmagát.

"Amint Fidel Castro letűnik a színről, Kuba el fogja veszíteni forradalmi vezetőjét és olyan helyzetben találja magát, hogy az új kormánynak meg kell teremtenie saját legitimitását" - hangoztatta Shannon többek között.

Az amerikai diplomata szerint az új kubai vezetés mindössze annyit tehet majd, hogy javítja a lakosság életkörülményeit, ami egyfajta gazdasági nyitást követel meg, s ezt követően beleszólást kell adni a kubai népnek a kormányzás módjába.

A havannai televízió kedden - három hónapja először - videofelvételt sugárzott Castróról, s a kubai vezető közölte, hogy még küzd a felépülésért.