A vezető ENSZ-tisztségviselők többsége dacol a világszervezet új főtitkárának felszólításával, hogy mondjanak le tisztségükről, átadva helyüket újonnan kinevezendő személyeknek.  Makacsságuk útjában áll a világszervezet átalakításának.

A január elsején hivatalba lépett Ban Ki Mun főtitkár az új vezetői csapat felállításának meggyorsítása végett január negyedikén 58 vezető tisztségviselőt levélben felszólított arra, hogy ajánlják fel lemondásukat - közölte Michele Montas ENSZ-szóvivő

Az érintett személyek - általában főtitkárhelyettesek - egy része a New York-i központban dolgozik, a többiek a világszervezet valamelyik szakosított intézményében.

Csaknem négy hét elteltével 20 tisztségviselő már eleget tett a felszólításnak, a többség - 38 személy - azonban nem. Nevüket azonban nem hozzák nyilvánosságra.

Az érintett tisztségviselők többsége határozott idejű szerződés alapján dolgozik, amely február végén úgyis lejár. Ban Ki Mun mindenesetre folytatja az új vezetők kinevezését - tette hozzá a szóvivő.

A jelenleg Afrikában tartózkodó ENSZ-főtitkár eddig csak néhány új vezető tisztségviselőt nevezett ki, de a jövő héten több új kinevezést is bejelenthet.