Karadzicnak és Mladicnak üzent az ENSZ főtitkára

2007.02.01. 19:04

Sürgette csütörtökön Hágában Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a boszniai szerbek háborús bűnökért körözött volt vezetőjét, Radovan Karadzicot és Ratko Mladic egykori katonai vezetőt, hogy adják fel magukat a Nemzetközi Törvényszéken, amely a volt Jugoszláviában elkövetett bűnöket az ENSZ intézményrendszerének keretében vizsgálja.

A világszervezet új első embere a törvényszéken tett látogatása után a sajtónak nyilatkozva úgy vélte, Karadzic és Mladic bíróság elé állítása a nemzetközi biztonság és béke érdekében is fontos lenne.

A törvényszék megbízatása elvben a végéhez közeledik: jövőre valamennyi ügyet le kellene zárnia első fokon, az évtized végéig pedig fellebbezésekben is ítéletet kellene hirdetnie a hágai testületnek. A törvényszék nemzetközi tekintélyű főügyésze, Carla del Ponte már bejelentette, hogy szeptemberben nem kéri megbízatásának megújítását.

Ban Ki Mun találkozott a ügyvezető holland miniszterelnökkel, Jan Peter Balkenendével is, akivel egyebek között az afganisztáni helyzetről váltottak szót. A főtitkár utalt arra, hogy a világszervezet növelni készül politikai jelenlétét az ázsiai országban. Úgy vélte, ez jelentős támogatást nyújthat az ottani nemzetközi erőknek, köztük a holland csapatoknak is.

Ban egyúttal méltatta Hollandia szerepvállalását a küldetésben - a mélyföldi országban annak idején jelentős belpolitikai feszültséget okozott a dél-afganisztáni küldetés elvállalása.

Az ENSZ-főtitkár a hollandiai látogatással befejezte hosszú európai és afrikai körútját. Ban a múlt héten a brüsszeli nemzetközi intézményekhez is ellátogatott, ahol mások mellett José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel, Javier Solana kül- és biztonságpolitikai EU-főképviselővel, valamint Jaap De Hoop Scheffer NATO-főtitkárral folytatott megbeszélést. Előbbieknél méltatta az EU nemzetközi szerepvállalását, különösen a béke, az emberi jogok, a gazdasági virágzás, a terrorizmus elleni harc és a környezetvédelem területén. Kiemelte azt a hozzájárulást, amelyet az unió az ENSZ-szervek működtetésében vállal. A NATO-ban úgy vélte, hogy az ENSZ és a szövetség között "szoros kapcsolatra van szükség".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK