Összeomlott a palesztin tűzszünet

2007.02.02. 13:30

Hiába a héten kötött tűzszünet, tovább folynak az összecsapások a két rivális palesztin mozgalom között. A Fatah és a Hamasz küzdelmének csak az elmúlt 24 órában 13 halottja van.

Tizenhárom palesztin meghalt, százhetvenen megsebesültek az elmúlt 24 órában a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom és a kormányzó radikális Hamász hívei közti újabb összecsapásokban a Gázai övezetben.

A Fatah hívei hajnalban a Hamász egyik fellegvárának számító Iszlám Egyetemet rohamozták meg Gázában. Az épület egy része egy hatalmas robbanást követően lángokba borult. Az akció során Abbász elnöki testőrsége őrizetbe vette a Hamász-kormány irányítása alatt működő, Végrehajtó Erő nevű milícia két vezetőjét, valamint fegyvereket és robbanószert foglalt le az épületben.

Eközben Hamász-aktivisták támadást intéztek a Fatah mozgalomhoz kötődő palesztin titkosszolgálat dzsabalíjai székhelye ellen. Az akcióban életét vesztette Abdel-Káder Szálem, a Gázai övezetben folytatott palesztin hírszerzésért felelős parancsnokhelyettes. A Hamász harcosai gránátokkal támadták az elnöki gárda gázai kiképzőtáborát, a testőrség közel 40-50 tagja megsebesült. Egy illetékes szerint a táborban éppen az elnöki gárda ötszáz új tagjának kiképzése folyt.

Szankciók és magyar segély

Miközben palesztinok Gázában egymást marják, az USA péntekre Washingtonba hívta össze a közel-keleti rendezésben közvetítő négyek - rajta kívül az ENSZ, az EU és Oroszország - képviselőit, hogy támogatást szerezzen a Hamasz-kormány elleni szankciók fenntartásához. Az USA 86 millió dollárral támogatná a mérsékeltebb Mahmúd Abbász palesztin elnököt és szerevzetét a radikálisokkal szemben, akik szerint azonban Abbászék puccsot hajtanak végre ellenük az USA támogatásával.

Ciszjordániában, Rámalláhban tárgyalt pénteken a magyar külügyminiszter, aki megerősítette, hogy Magyarország kiáll Mahmúd Abbász palesztin elnök mellett. Göncz Kinga a rivális Hamász vezette kormány egyetlen tisztviselőjével sem tárgyalt. Göncz bejelentette, hogy Magyarország 27 millió forintos, gyógyszerekből és orvosi felszerelésekből álló humanitárius segélyt nyújt a Palesztin Hatóságnak.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK