Fenntartások nélkül elfogadta George Bush amerikai elnök az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságának jelentésében foglalt következtetéseket, köztük azt, amely szerint nagyrészt az emberi tevékenység okolható a globális felmelegedésért - közölte a Fehér Ház.

Tony Fratto szóvivő helyi idő szerint pénteken Washingtonban kijelentette: a jelentés gyarapítja a rendelkezésre álló ismeretek tárházát annak tanulmányozása és megértése érdekében, hogy mi lehet a legjobb válasz az éghajlati változásokra. Washington nagyra értékeli a jelentést, amelynek következtetései "nagyon fontosak" - tette hozzá. A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy Bush elnök 2001 júniusa óta hangoztatja: az éghajlat felmelegedőben van, s az emberiség ebben fontos szerepet játszik.

A világ országai közül az Egyesült Államok bocsát ki legnagyobb mennyiségben üvegházhatást okozó gázt, s a tendencia egyre csak erősödik. Az amerikai elnök azonban makacsul elveti, hogy olyan kényszerítő erejű intézkedéseket vezessen be országában a kibocsátás csökkentése érdekében, amilyeneket a kiotói egyezmény irányoz elő. Ausztrália mellett az Egyesült Államok a világ egyetlen olyan fejlett ipari állama, amely elutasítja a kiotói egyezményt. Washington azzal érvel, hogy a jegyzőkönyvben foglaltak alkalmazása túl nagy terhet róna az amerikai gazdaságra.