Macedónia elfogadhatónak tartja Martti Ahtisaari ENSZ-különmegbízott Koszovó új státusára vonatkozó javaslatait Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök szerint.

"Ha nem módosítják, ez a dokumentum elfogadható lesz Macedónia számára" - mondta a kormányfő, miután megbeszélést folytatott Hasim Thaqival, a koszovói albánok tárgyalóküldöttségének tagjával

Thaqi egy nappal azután látogatott el Szkopjéba, hogy Ahtisaari Belgrádban és Pristinában ismertette a dél-szerbiai tartomány jövőbeli státusára vonatkozó javaslattervezetét. Gruevszki újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy szombaton betekintést nyert az ENSZ-közvetítő által előterjesztett dokumentumba.

"Érdekeink találkoznak a koszovói politikusok érdekeivel, legyenek akár kormányon, akár ellenzékben, és abban a szándékban összegződnek, hogy hosszú távon stabilitás jöjjön létre a térségben" - fejtegette a macedón kormányfő. "Ahtisaari tervezete pedig stabilitást teremtő tényezővé alakíthatja Koszovót a jövőben" - tette hozzá.

Ahtisaari pénteken olyan tervet terjesztett elő, amely utat nyit egy fajta függetlenség felé Koszovó számára, kiváltva ezzel Belgrád elutasítását, miközben nem tesz említést a függetlenségről, amelyet a koszovói albánok követelnek.

A dél-szerbiai tartományt, ahol a kétmilliós lakosság 90 százalékát albánok teszik ki, 1999 óta az ENSZ igazgatja a Szerbiára mért NATO-légicsapások után.