Lassan normalizálódik a helyzet Gázában

2007.02.04. 18:28

Szórványosan ugyan, de voltak még fegyveres összecsapások vasárnap az egymással szemben álló palesztin fegyveres csoportok, a Fatah és a Hamász tagjai között Gázában, s az újabb tűzszünet hatása érzékelhető volt: a fegyveresek megkezdték visszavonulást az utcákról, túszok elengedésére is akadt példa, illetve több bolt is kinyitott az erőszak sújtotta negyedekben.

Vasárnap reggeli órákban még feszült volt a helyzet, miután előző nap este ismeretlenek egy ellenőrző pontnál főbe lőtték a Fatah palesztin mozgalomhoz hű biztonsági erők egy tagját a Gázai övezetben, egy társát pedig magukkal hurcolták. Közben két aknagránátot lőttek ki a Fatahot és a Mahmúd Abbász elnököt támogató elitalakulat, a 17-es Erő gázai főhadiszállására, a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja menekülttáborban pedig ismeretlen eredetű robbanás a földdel tette egyenlővé a Fatahhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet egyik vezetőjének a házát. A reggeli órákban páncéltörő lövedékek robbantak fel az Abbász hivatalának helyt adó irodáknál, s kórházi források szerint az elnöki gárda két fegyverese halt bele a harcokban szerzett sebekbe.

Vasárnap délután voltak még szórványos harcok Gázában, de helyszíni beszámolók arról tanúskodnak, hogy volt foganatja is a péntek éjszaka egyiptomi közvetítéssel aláírt újabb tűzszünetnek a Fatah és a Hamász között. Hírek szerint megkezdődött a fogolycsere a Hamász és a Fatah között, és a két szervezet közös járőrcsoportjai kezdték a tűzszünet ellenőrzését Gázában. Egyes gázai boltosok megnyitották üzleteiket abban a reményben, hogy ezúttal tartósabb béke köszönt Gázára.

A pénteki tűzszüneti megállapodás nem az első volt a Hamász és a Fatah között, de eddig az egyik sem volt eredményes. Csak az elmúlt négy nap összetűzéseinek 27 halálos áldozata volt Gázában. Mahmúd Abbász és Háled Mesal, a Hamász politikai vezetője kedden Mekkában ül tárgyalóasztalhoz, hogy rendezze a két mozgalom közötti nézeteltéréseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK