Újabb vádat emelnek pénzmosás gyanúja miatt Oroszország egykor leggazdagabb, most szibériai börtönben sínylődő oligarchája, Mihail Hodorkovszkij ellen. Ez a szabadlábra helyezés helyett újabb börtönéveket jelenthet a Jukosz olajvállalat egykori vezetőjének.

Néhány éve még Oroszország leggazdagabb olajmágnása volt, most azonban egy szibériai börtönben várja nyolcéves büntetésének végét Mihail Hodorkovszkij orosz olajmágnás. Az orosz ügyészség legújabb, pénzmosás miatt kezdeményezett vádemelése azonban további börtönéveket is jelenthet Hodorkovszkij számára, akit csalásért és adócsalásért ítéltek el. Ráadásul, az újabb vádemelés azt is jelentheti Hodorkovszkij és üzlettársa, Platon Lebegyev számára, hogy a 2008-2009 körül remélt feltételes szabadlábra helyezésük meghiúsulhat.

Sajtóértesülések szerint 25 milliárd dollár elsikkasztásával vádolják a Jukosz volt vezetőit. Az egyik védő, Jurij Schmidt szerint a legújabb vádak "abszurdak, sőt az őrültség határát súrolják". "Ekkora összeget nem is lehetne ellopni vagy eltűntetni" - tette hozzá Schmidt, Hodorkovszkij honlapján megjelent közleményében.

Az orosz ügyészség arra kérte Hodorkovszkij ügyvédeit, utazzanak a szibériai Csita városában található börtönbe, hogy jelen legyenek a vádirat átadásánál. Az ügyvédek vasárnap arra panaszkodtak, hogy a moszkvai repülőtéren állítólag feltartóztatták őket a hatóságok, és magyarázatot sem kaptak, amikor egy óra múlva távozhattak - számolt be a BBC.

Orosz rulett

Az akkor még közel 15 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Hodorkovszkijt és Lebegyevet 2003-ban tartóztatták le. A Jukosz Oroszország második legnagyobb olajvállalata volt, az ország olajtermelésének egyötödét adta. Hasonlóan más orosz oligarchához, Hodorkovszkij is jóval ár alatt jutott a Jukoszhoz a 90-es évek elején, kapcsolatai révén.

Hodorkovszkij vesztét a feltételezések szerint az okozta, hogy megszegte a gazdasági életet jelentős részben ellenőrző oligarchák és a Kreml közötti hallgatólagos egyezséget: a korlátlan vagyonszerzésért cserébe, vagyis hogy nem ütik az orrukat a politikába. Hodorkovszkij Jelcin alatt még tartotta magát a szabályhoz, ám később politikai pártokat kezdett támogatni.

Felvásárolta a Moszkovszkije Novosztyi című lapot, és felvett egy ismert, Putyint bíráló oknyomozó újságírót. A 2003-as választások előtt letartóztatták Lebegyevet, de Hodorkovszkij nem vett tudomást a figyelmeztetésről. Néhány hónappal később fegyveres kommandósok szedték le magánrepülőgépéről egy szibériai repülőtéren.

Hodorkovszkij a tárgyalása során tagadta az ellene felhozott vádakat. Oroszországban azonban kevés megértés mutatkozik a 90-es évek oligarcháival szemben, akik sokak szerint saját zsebükre játszották át az ország kőolaj- és földgázkincsének jelentős részét.