Mínusz 40 Celsius fokra is lesüllyedt a hőméréséklet az USA és Kanada határvidékén. A rendkívüli hidegnek öt áldozata is van, ketten megfagytak, hárman a jeges utakon szenvedtek halálos balesetet. A hideget jeges szelek fokozzák.

Legalább öten vesztették életüket az Egyesült Államok és Kanada határvidékén, ahol a hőmérséklet helyenként mínusz 40 Celsius fokra csökkent. Az egyesült államokbeli Ontario, Wisconsin, New York, Michigan, Minnesota és Illinois államban, valamint a kanadai Ontario és Québec tartományban számos iskolát be kellett zárni, több mint 120 ezer gyermek volt kénytelen otthon maradni.

A hatóságok szerint helyi idő szerint hétfő estig legalább öt halálos áldozatot követelt a rendkívül hideg idő. Kentucky államban egy idős ember a háza közelében fagyott meg, egy autóvezető pedig közlekedési balesetben halt meg, amikor a jeges úton megcsúszva járművével egy folyóba borult. Michiganben szintén a jeges úton bekövetkezett balesetben egy anya és 8 éves lánya halt meg. Az ohiói Ravenna településen egy 47 éves férfit találtak megfagyva, a hatóságok szerint halálában alkoholos befolyásoltság is közrejátszott.

A leghidegebb, mínusz 41 fokos hőmérsékletet helyi idő szerint hétfő hajnalban Minnesota állam északi részén, Embarrass településen mérték. A Wisconsin állambeli Milwaukeeban a hőmérséklet hirtelen mínusz 25 fokra esett le, majd a jeges szelek következtében tovább csökkent mínusz 35 fokra. Sok városban mértek mínusz 20 fok alatti hőmérsékleteket.