Betegek milliói izgulhatnak, hogy a svájci Novartis gyógyszeróriás megnyeri-e az indiai állam ellen indított keresetét. A cég azért perel, mert az indiai szabadalmi törvények lazábban kezelik a gyógyszerek védelmét, így az eredeti ár töredékéért tudnak indiai cégek létfontosságú szereket előállítani. A Novartis a szellemi tulajdon védelmére, míg India az elszegényedett országokban élő betegek millióinak jogaira hivatkozik.

Profitéhes cégóriás akarja elzárni a szegényeket az olcsó gyógyszerektől vagy a szegények jogaira hivatkozva gyógyszerbirodalmat építő India akar nyerni a tisztességtelen piaci magatartáson - sarkítva ez a fő kérdése annak a múlt héten indult pernek, amit a Novartis svájci gyógyszeróriás kezdeményezett az indiai állam ellen.

A vita lényege, hogy India nem adott szabadalmi jogot a Novartis egyik rákellenes gyógyszerére, azaz az országban szabadon gyártható a készítmény. A döntés oka, hogy az indiai kormány kampányt folytat a méregdrága gyógyszerek ellen, és a szabadalmi szabályok lazításával igyekszik letörni a kulcsfontosságú, de drága gyógyszerek árát - írja az Oxfam szegénység ellen küzdő brit nemzetközi szervezet.

A szabadon gyártható gyógyszereket indiai cégek az eredeti ár töredékéért értékesítik, az indiai kormány szerint így olyanok is hozzájuthatnak egy-egy életmentő készítményhez, akiknek máskülönben nem lenne lehetőségük erre. A gyógyszergyártók viszont azt állítják, hogy a drága készímények árát nem a profitéhség nyomja fel, hanem az előállításukkal járó kutatási költségek, a szellemi tulajdon védelméhez pedig joguk van.

Az Oxfam felszólította a Novartist, hogy álljon el a keresettől. A brit szervezet azzal indokolta felszólítását, hogy az indiai szabadalmi törvény ezen pontját megvitatták a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) ülésén is, ahol senki nem emelt kifogást az eljárás ellen.

A világon jelenleg Indiában állítják elő a legtöbb olcsó, szabadalmi védelem alól kikerült gyógyszert, amelyek legnagyobb részét fejlődő országokba szállítják. Az Afrikában értékesített AIDS-gyógyszerek több mint 50 százaléka Indiából érkezik. Az Oxfam szerint a Novartis keresete azért veszélyes, mert ha a cég megnyeri a precedens értékű pert, akkor szegények millióit zárhatja el attól, hogy létfontosságú gyógyszerekhez jussanak.

A különbségek óriásiak. A Novartis készítménye évi 27 ezer, az ennek alapján előállított indiai gyógyszer évi 2000 dollárba kerül. Bár a Novartis azt állítja, hogy különböző programok jegyében ingyen juttat gyógyszereket szegényeknek, az Oxfam szerint ezzel nem lehet kielégíteni például annak a 24 ezer betegnek az igényeit, akiknél tavaly mutattak ki vérrákot.

"A vállalati jótékonykodásnak is megvan a maga helye, de nyitott szabadalmú gyógyszerek által biztosított verseny segít megfizethetővé tenni a gyógyszereket" - állítja az Oxfam.