Az eddigi sorozatos kudarcok ellenére optimista a radikális Hamász vezette palesztin kormány miniszterelnöke, Iszmáil Haníje és az ellenzéki Fatah mozgalom vezetője, Mahmúd Abbász palesztin elnök a két szervezet kedd esti mekkai találkozóját illetően. Tisztségviselőik szerint ezúttal közel a megállapodás a palesztin egységkormány megalakításáról.

Döntő fontosságúnak beharangozott találkozót kezd a muszlimok szent városában Mahmúd Abbász palesztin elnök és Háled Mesál, a palesztin területeken kormányzó Hamász iszlám fundamentalista szervezet számüzetésben élő szellemi vezetője, hogy újabb kísérletet tegyen egy nemzeti egységkormány felállítására.

A Fatah és a Hamász elkeseredett hatalmi harcot folytatott az elmúlt évben, a Hamász tavaly januári választási győzelme óta. A két szervezet közti folytonos hatalmi viták miatt alig volt olyan időszak, amikor a palasztin kormány működőképes volt.

A Hamász és a Fatah hívei közti összecsapásokban több mint hatvanan vesztették életüket az elmúlt hetekben. A BBC gázai tudósítója szerint a feszültség a polgárháború szélére sodorta a palesztinokat. A korábban összeomlott tűzszüneti megállapodást követően, szombaton függesztették fel legutóbb az összecsapásokat.

Mekkába indulása előtt Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök, a Hamász vezetője Gázában azt mondta, hogy "akadályok lehetnek, de azzal az igaz szándékkal megyünk, hogy sikerüljön megkötni a palesztin-palesztin békét, amely véget vetne a feszültségnek és megerősítsük a nemzeti egységet".

Kádura Fáresz, a korábbi Fatah vezette kormány egyik volt minisztere azt mondta, hogy a Fatah és a Hamász az utóbbi hetek tárgyalásain elhárított minden akadályt a nemzeti egységkormány megalakítása elől. "A Hamász sokkal közelebb került a Fatah politikai tervéhez, egészen odáig ment el, hogy ígéretet tett a Fatah által a Palesztinai Felszabadítási Szervezet nevében aláírt izraeli-palesztin békemegállapodások tiszteletben tartására" - tette hozzá.

A korábbi Fatah-Hamász találkozókat is hasonlóan optimista nyilatkozatok előzték meg, de végül sorra kudarcba fulladtak az egyeztetések. Az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország mellett a mostani tárgyalást szervező Szaúd-Arábia kormánya is igyekezett nyomást gyakorolni a tárgyalófelekre, hogy ezúttal állapodjanak meg az együttműködésről.

A BBC tudósítója szerint a jelenlegi Hamász vezette kormányt esetleg felváltó, mérsékeltebb Hamász-Fatah koalíció lehetővé tenné, hogy a palesztinok felújítsák kapcsolataikat a nyugati országokkal. A Hamász eddig nem volt hajlandó elismerni Izraelt, ami megnehezítette a palesztin kormány a nyugati országok együttműködését. Ez a nyugati segélyek felfüggesztéséhez vezetett, amely az MTI tudósítója szerint "mára úgyszólván kiéheztette a szóban forgó területek lakosságát".

MTI/[origo]