Több mint 7000 koszovói szerb tüntetett pénteken a szerbek és albánok által vegyesen lakott, de etnikailag kettéosztott Kosovska Mitrovica városában Martti Ahtisaari ENSZ-különmegbízott koszovói rendezési terve ellen, amely kimondatlanul ugyan, de gyakorlatilag a szuverenitás minden attribútumával felruházza az idestova nyolcadik éve ENSZ-irányítás alatt álló dél-szerbiai tartományt.

"Soha nem adjuk Koszovót! Ha bármilyen megoldást ránk erőltetnek, akkor a szerbeknek joguk lesz az önrendelkezésre a tartományban" - jelentette ki a tömeg előtt Milan Ivanovic, a koszovói szerbek egyik fő vezetője. Szerbia és a tartományban mintegy 10 százalékos kisebbségben élő szerbek ellenzik Koszovó függetlenné válásának bármilyen formáját, s így elutasítják Ahtisaari egy héttel ezelőtt bejelentett tervét.

Ivanovic leszögezte, hogy kizárólag kompromisszumos megoldás születhet a kérdésben, "Koszovó nem lehet kivétel". Bejelentette, hogy a koszovói szerbek folytatják tüntetéseiket, s hogy egy demonstrációt február 27-re Belgrádba hirdetnek meg.

A tüntetők a beszéd után ahhoz a hídhoz mentek, amely elválasztja a szerbek lakta északi városrészt az albánok lakta délitől, és ott ilyen jelmondatokat kiabáltak: "Szerbiában vagyunk! Koszovó Szerbia része! Soha nem adjuk Koszovót!"

Az Ibar folyó fölött átívelő, Európa egyik legforróbb pontjának tekintett hidat folyamatosan felügyeli a NATO, amely a koszovói konfliktus 1998-99-es kezdete óta meg van bízva a békefenntartással a tartományban. Magát a tüntetést a koszovói rendőrség, illetve az ENSZ koszovói missziója (UNMIK) jelentős erővel felügyelte, és az incidens nélkül folyt le. A tartomány közigazgatásának vezetését az ENSZ látja el.