Harcba szállt az elnöki székért Barack Obama

2007.02.10. 19:41

Hivatalosan is bejelentette Barack Obama demokrata szenátor, hogy indul az elnökjelöltség megszerzéséért. Az afroamerikai  politikus ellenzi az iraki háborút, és minden amerikai katonát hazahozna 2008 tavaszáig. Obama legfőbb ellenfele az egykori elnök felesége, Hillary Clinton lesz.

Barack Obama amerikai szenátor szombaton hivatalosan is bejelentette, hogy indul a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltségének az elnyeréséért. 45 éves Barack Obama már január közepén létrehozott a választási esélyeinek felmérésére egy úgynevezett előkészítő bizottságot, így tudni lehetett, hogy versenybe száll a Fehér Házért.

A fekete apától és fehér anyától származó politikus Springfieldben tartotta meg beszédét, abban a városban, ahol a rabszolgák felszabadítását törvénybe iktató amerikai elnök, Abraham Lincoln kezdte politikai pályafutását. Obama utalt arra, hogy Lincoln képes volt egyesíteni a nemzetet, és kijelentette: ha ő lenne az Egyesült Államok első afro-amerikai származású elnöke, egy új politikai nemzedék élére állna. A hideg idő ellenére összegyűlt tömeg éljenzéssel és a nevét skandálva fogadta elnökjelöltségének bejelentését - írja a BBC News Online.

A Fehér Házért vívott harcot Obama azzal kezdte, hogy az iraki háború befejezését sürgette. Mint mondta, itt az ideje, hogy az Egyesült Államok kivonja a csapatait Irakból, szerinte az amerikai katonákat 2008 márciusáig mindenképpen haza kell hozni. Arról is beszélt: tudja, hogy vakmerőségnek tűnhet az elhatározása, mert még nem volt elég ideje arra, hogy kiismerje a washingtoni politikai élet útvesztőit. Szerinte azonban arra volt elég ideje, hogy felismerje: a washingtoni politizálás módszerén változtatni kell.

Elemzők szerint Obama az első olyan színes bőrű politikus, akinek komoly esélye van arra, hogy a Fehér Háza lakója legyen, bár legkomolyabb ellenfele a demokrata párti elnökjelöltségért, Hillary Clinton New York-i szenátor jelenleg nagyobb támogatottságot tudhat magáénak.

Bármelyikük is lenne a demokraták jelöltje, mindenképp rendkívüli kampány lenne: ha Obamát indítja a párt, akkor először lenne komoly esély arra, hogy afroamerikai elnöke legyen az Egyesült Államoknak. Ha Hillary Clinton kap nagyobb támogatottságot az induláshoz, akkor pedig ő lesz az első nő, aki komoly reményekkel vághat neki a Fehér Házért folyó versenynek. Az Egyesült Államokban 2008 novemberében választanak új elnököt.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK