Az 1995-óta népirtás miatt vád alatt álló Radovan Karadzic után kutattak hajnalban nemzetközi erők Boszniában. Karadzicot Szarajevó 43 hónapos ostroma és a kelet-boszniai Srebrenicában végrehajtott mészárlás miatt keresik, amelynek nyolcezer muzulmán férfi és fiú esett áldozatul.

NATO-katonák szombaton Paléban átkutatták egy boszniai szerb férfi házát, akit azzal gyanúsítanak, hogy segítséget nyújt a háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőnek - közölte az észak-atlanti szövetség boszniai szóvivője. A házkutatást amerikai katonák hajtották végre hajnalban európai uniós békefenntartók támogatásával Radomir Kojicnál, aki a boszniai háború alatt parancsnokként szolgált a boszniai szerbek hadseregében.

A rajtaütés célját a szóvivő abban jelölte meg, hogy további információkhoz jussanak a Karadzicot segítő hálózatról és megpróbálják kideríteni a szökevény hollétét. Hozzátette, hogy a helyi rendőrséget és a hágai Nemzetközi Törvényszéket is értesítették a házkutatásról.

Az ENSZ-törvényszék 1995-ben emelt vádat népirtás címén Karadzic és ugyancsak bujkáló volt katonai főparancsnoka, Ratko Mladic tábornok ellen Szarajevó 43 hónapos ostroma és a kelet-boszniai Srebrenicában végrehajtott mészárlás miatt, amelynek mintegy nyolcezer muzulmán férfi és fiú esett áldozatul.

Az Egyesült Államok szombaton úgy foglalt állást, hogy a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék nem fejezheti be munkáját addig, amíg Karadzic és Mladic szabadlábon van. Washington nézetét Douglas McElhaney, az Egyesült Államok boszniai nagykövete fejtette ki a Nezavisne Novine napilap szombati számában megjelent interjúban.

Az amerikai állásfoglalás egybecseng Carla Del Ponténak, az ENSZ-törvényszék főügyészének néhány napja tett nyilatkozatával, amelyben az 1993-ban létrehozott törvényszék 2010-ben lejáró mandátumának meghosszabbítása mellett érvelt. Az 1992 és 1995 közötti boszniai háború áldozatainak érdekvédelmi szervezetei szintén a Nemzetközi Törvényszék fenntartását követelik.