Éjszaka tesztelte rakétaelhárítóját Izrael

2007.02.11. 22:45

Izrael kísérletet hajtott végre vasárnap alkonyat után egy Arrow (Hec) típusú rakétaelhárító rakétájával. Ez volt az első sikeres kísérlet ezzel a fegyvertípussal éjszakai körülmények között.

Mint a védelmi minisztérium nyilatkozatában közölte, a légierő egyik gépéről kibocsátott célpontot a Tel-Avivtól délre fekvő Palmahim támaszpontról kilőtt Arrow rakéta sikeresen megsemmisítette. A közlemény szerint ez volt a 10. kísérlet az egész rendszerrel és a 15. az elfogó rakétával. Az izraeli televízió képeket mutatott a műveletről.

Az Arrow (Hec, magyarul Nyíl) rakétaelhárító rakétarendszert az IAI izraeli állami cég és az amerikai székhelyű Boeing Co. közösen fejlesztette ki. A projektet eredetileg még Ronald Reagan egykori amerikai elnök "csillagháborús terve" keretében 1988-ban indították útjára, majd  felgyorsították a fejlesztést, miután Irán 39 Scud rakétát lőtt ki Izraelre az 1991-es öbölháború idején.

Izrael a létét veszélyeztető legnagyobb fenyegetésnek tekinti Iránt, és nem hisz azokban a teheráni fogadkozásokban, hogy az iráni atomprogram békés célú lenne. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök többször is felszólított a zsidó állam elpusztítására. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK