Enyhítene a szigorú abortusztörvényen a portugál kormány. Az enyhítést annak ellenére szorgalmazza a szocialista irányítású kabinet, hogy a témában rendezett vasárnapi népszavazás eredménytelen volt az alcsony részvétel miatt. A voksolók többsége azonban az enyhébb szabályok mellett volt.

Várhatóan legalizálni fogják az abortuszt Portugáliában. A művi terhesség-megszakításról vasárnap rendeztek népszavazást. Az emberek az eddigi szigorú tiltó szabályozásról mondhattak véleményt. A jelenlegi törvények szerint csak nemi erőszak és magas egészségügyi kockázat esetén engedélyezett a terhesség-megszakítás.

A szavazók 59,3 százaléka a szabályozás enyhítése mellett tette le a voksát. Csakhogy a részvételi arány túl alacsony volt, a szükséges 50 helyett, csak 40 százalékos. Így a referendum nem érvényes. Jose Socrates kormányfő ennek ellenére közölte, enyhíteni fognak a törvényen. "Az az érdekünk, hogy kűzdjünk az illegális magzatelhajtás ellen, és olyan törvényt kell hoznunk, amely tiszteletben tartja ennek a népszavazásnak az eredményét" - közölte a miniszterelnök.

Ha enyhítenek a törvényeken, az azt jelentheti majd, hogy a terhesség 10. hetéig lehetőségük lesz a nőknek elvetetni magzatukat - legalábbis a népszavazáson részt vevők többsége erre szavazott.

Az ellenzék szerint azonban a kormányfő elhamarkodottan csekeszik. Riberio e Castro, az enyhítést ellenző Partído Popular vezetője szerint az alacsony részvételi arány azt jelzi, hogy az abortusz ügyét nem tekintik nagy horderejűnek az emberek. Ráadásul sokan támadták a népszavazási kérdés megfogalmazását is, mivel abban nem szerepel semmiféle utalás arra, hogy az abortuszt igénylőknek meg kellene-e indokolniuk kérésüket.

Az európai országok közül Portugáliában van az egyik legszigorúbb abortusztörvény. Csak akkor engedélyezik a terhesség-megszakítást - a magzat 12. hetéig - , ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét, mentális vagy pszichés állapotát. A nemi erőszak áldozatai a 16. hétig vetethetik el a nem kívánt gyermeket. A magzat súlyos fejlődési rendellenessége esetén a 24. hétig szakíthatják meg a terhességet.

A szigorú szabályok alól azonban sokan úgy bújnak ki, hogy az enyhébb törvényekkel rendelkező Spanyolországba utaznak, vagy illegálisan hajtatják el magzatukat, gyakran nem megfelelő higiénés körülmények között. Így gyakran kapnak fertőzést és alakulhat ki életveszélyes szövődmény, ráadásul azt kockáztatják, hogy börtönbüntetést rónak ki rájuk.

Portugáliában 1998-ban már tartottak népszavazást az abortuszról. Akkor a szavazók 51 százaléka ellenezte az enyhítést. A részvételi arány viszont még kevesebb volt: alig 30 százalékos.