Meghalt két magyar hegymászó az Alpokban

2007.02.12. 17:15

Két magyar alpinista életét vesztette hegymászás közben hétfő délután az északkelet-olaszországi Belluno közelében.

A helyi hatóságok jelentése szerint a segítségükre indult alpesi mentőcsapatok és helikopteregységek már csak a két fiatal, egy 36 és egy 37 éves budapesti férfi holttestét találták meg. Az olasz rendőrség hétfőn késő délután értesítette a milánói magyar főkonzulátust a balesetről.

A négytagú csoport a településnél lévő Enghe völgyben egy befagyott vízesés megmászására indult. Az idei viszonylag enyhe tél, és átlagosnál magasabb hőmérséklet következményei a sziklamászóktól a megszokottnál jóval nagyobb figyelmet követelnek meg. Helyenként a jég nem fagy kellően erősen a sziklához, és könnyebben leválhat róla, mint máskor. Ha pedig beszakad a rajta mászó alatt, az könnyen tragédiát okozhat. A szerencsétlenül járt hegymászók hetven méter magasból zuhantak le.

Korsós Tamás milánói magyar főkonzul telefonon megerősítette a két magyar halálát. A főkonzulátus felvette a kapcsolatot a csoport többi tagjával, akik épek, egészségek, és akik értesítették a hozzátartozókat a balesetről. Közlésük szerint rendelkeztek a megfelelő biztosításokkal. A magyar főkonzul méltatta az olasz hegyi mentők segítségét, akik az első riasztásra azonnal megkezdték a mentést.

Az elmúlt években többször bajba kerültek már magyar hegymászók az Alpokban, de többnyire szerencsésen megúszták a kalandot. Az egyik legkomolyabb mentés 2005. nyarán volt, amikor a hó fogságába került, és mobiltelefonon segítséget kért magyar alpinistákat az osztrák mentők szabadították ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK