Gianfranco Fini, az Allenza Nazionale (AN) olasz jobboldali ellenzéki párt elnöke kedden bírálta Stjepan Mesic horvát államfőnek a több ezer olasz ellen jugoszláv partizánok által elkövetett második világháborús mészárlással kapcsolatos kijelentését.

A horvát elnök nyílt fajgyűlöletet és politikai revansizmust emlegetett azt követően, hogy Giorgio Napolitano olasz elnök a hétvégén etnikai tisztogatásnak minősítette a mintegy 15 ezer olasz ellen jugoszláv partizánok által elkövetett tömeges gyilkosságokat 1943 és 1945 között.

"Mesic szavai problémát okozhatnak Horvátország Európai Unióhoz (EU) való csatlakozása vonatkozásában is. ... Úgy gondolom, az államfő (kijelentésével) öngólt lőtt" - hangsúlyozta Fini. A volt olasz külügyminiszter szerint Mesic szavai soviniszta, ultranacionalista politikushoz illenek, és nem méltók egy demokratikus, Olaszországgal baráti kapcsolatokat ápoló állam elnökéhez.

Mesic nyilatkozata nemcsak Olaszországban, de az EU-ban is felháborodást keltett. "Az államfő szavai olyan politikai nézeteket tükröznek, amelyek remélhetőleg nem vezetnek majd az EU értékeivel ellentétes magatartáshoz" - mondta Franco Frattini, a bizottság alelnöke.