Bejelentette indulási szándékát az idei őszi guatemalai elnökválasztáson hétfőn hivatalosan Rigoberta Menchú Nobel-békedíjas emberi jogi harcos.

Menchút kampányában egy hamarosan megalakítandó maja indián politikai mozgalom fogja támogatni. A Winaq (maja indián nyelven - emberi teljesség) nevű mozgalom a szeptemberi választásig már nem tudja regisztráltatni magát, ezért az emberi jogi harcos két kisebb baloldali párttal tárgyal, amelyek felajánlották neki, hogy elnökjelöltjükké választanák. A Winaq ezek valamelyikének ernyője alatt fogja támogatni Menchút.

"Guatemala 200 éves történetében a maják mindig csak választói jogukat gyakorolhatták, de őket sohasem választották meg, itt az ideje, hogy ezen változtassunk" - indokolta döntését a sajtó előtt Menchú.

Rigoberta Menchút 1992-ben az indián lakosság érdekében, a jobboldali diktatúrával szemben kifejtett tevékenységéért tüntették ki Nobel-békedíjjal. Idén szeptemberben Guatemalában új elnököt és új parlamentet választanak. Ezenkívül a közép-amerikai országban 332 városban és településen választanak polgármestereket.