Olajat és áramot adnának a koreai atomért

2007.02.13. 6:56

Észak-Korea egymillió tonna fűtőolajat és egymillió kilowatt villanyáramot kapna atomprogramja felszámolásáért cserében - értesült egy amerikai televízióállomás.

Phenjan eredetileg ennek a mennyiségnek a dupláját követelte atomprogramja leállításának fejében, de végül a Pekingben zajló hathatalmi tárgyalásokon kiegyezett ennek a felével - közölte az ABC helyi idő szerint hétfőn este

Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes hétfőn este elmondta - anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna -, hogy sikerült kidolgozni egy megállapodás-tervezetet, amelynek értelmében Phenjan vállalja bizonyos kötelezettségek teljesítését, és amelynek értelmében munkacsoportokat állítanak fel, amelyek egy hónapon belül megkezdhetik működésüket.

Egy dél-koreai tisztségviselő közölte, hogy az eredetileg hétfőn lezárni tervezett megbeszélések kedden folytatódnak. A kialkudott megállapodást még jóvá kell hagyniuk a hathatalmi tárgyalásokon részt vevő országok - Kína, az Egyesült Államok, Japán, Oroszország és a két Korea - kormányainak.

John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet élesen bírálta a megállapodás-tervezetet, s a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva arra sürgette George Bush elnököt, hogy utasítsa el azt. Szavai szerint egy ilyen megállapodás meggyengítené Washington pozícióját, aláásná a szankciós politika hitelét, és Iránt is arra ösztönözné, hogy kövesse az észak-koreai példát.

Alekszandr Loszjukov orosz küldöttségvezető ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy a dokumentum Moszkva számára elfogadható, habár kívánatos lenne továbbhaladni ezen az úton.

Abe Sindzo japán miniszterelnök a parlamentben kedden nyilatkozva viszont azt mondta, hogy Japán nem szándékozik energetikai és egyéb segítséget nyújtani Észak-Koreának, amíg az nem rendezi az észak-koreai titkosszolgálatok által elrabolt japán állampolgárok ügyét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK