Tizenhét év után újra iraki nagykövetség működik Szaúd-Arábiában, a diplomáciai képviseletet kedden nyitották meg ünnepélyesen a szaúdi fővárosban az iraki külügyminiszter jelenlétében. Hosjar Zebari a ceremónián azt mondta, a nagykövetség megnyitása "fontos lépés a két ország közötti kapcsolatok javítása felé".

A képviseletet 1990-ben zárták be azután, hogy Szaddám Huszein - Irak akkori diktátora - parancsára az iraki hadsereg lerohanta az Irakkal és Szaúd-Arábiával egyaránt szomszédos Kuvaitot. Irakot 2005 novembere óta ügyvivő képviselte a sivatagi királyságban.

Szaúd-Arábiának nincs nagykövetsége Bagdadban. Az iraki fővárosban az egyre romló közbiztonság miatt csak korlátozottan képviseltetik magukat az arab országok.

Hosjar Zebari újságíróknak elmondta, a nagykövetség megnyitása előtt szaúdi illetékesekkel folytatott megbeszélésein szóba került az az aggasztó tény, hogy szaúdi szélsőségesek utaznak Irakba, ahol csatlakoznak a kormány ellen harcoló felkelőkhöz. Különböző becslések szerint legalább több százra, de akár több ezerre is rúghat a sivatagi királyságból az al-Kaida terrorhálózat zászlaja alá Irakba sereglő önkéntesek száma.