Az amerikaiak szerint az Irakba vezényelt csapaterősítés miatt menekült Iránba az egyik legbefolyásosobb síita hitszónok, Muktada asz-Szadr. A radikális vezető miliciája, a Mahdi Hadserege súlyos veszteségeket szenvedett az elmúlt időszak harcaiban.

Muktada asz-Szadr radikális iraki síita hitszónok, miliciavezér elhagyta az országot és Iránba települt - közölték amerikai illetékesek kedden. A hírt először az amerikai ABC televíziós csatorna jelentette, amely szerint Szadr azért távozott Irakból, mert attól tart, hogy amerikai bombák célpontja lehet, emellett aggódik saját biztonsága miatt a mozgalmán belül kialakult szakadás miatt is.

Washington a hitszónokhoz hű Mahdi Hadserege síita milíciát az iraki belbiztonság elleni legnagyobb fenyegetésnek tekinti, és régóta sürgeti Núri al-Máliki iraki kormányfőt, hogy fegyverezze le azt. Máliki kormánya azonban erősen függ Szadr politikai mozgalmának támogatásától, amely 32 képviselővel van jelen a bagdadi törvényhozásban. A CNN hírtelevízió jelentése szerint Szadr már két-három hete telepedett át Iránba, állítólag Teheránban tartózkodik a családjával együtt.

Az elmúlt hónapokban az Irakban állomásozó amerikai erők Szadr milíciájának több szát tagját ölték meg, vagy fogták el. Február 4-én Dijála tartományban megölték a Mahdi Hadserege egyik vezetőjét, Ali Házimot és a milícia egy másik aktivistáját, Halil al-Málikit. Tavaly már megkíséreltek egy merényletet maga Muktada asz-Szadr ellen is.

A hitszónok meneküléséről szóló hír néhány nappal azután érkezett, hogy amerikai katonai illetékesek Bagdadban újságíróknak olyan, Irakban talált fegyverek darabjait mutatták be, amelyeket szerintük Iránban gyártottak. Azt állították, hogy az iraki síita milíciák felfegyverzésében részesek a "legmagasabb szintű" teheráni kormányzati körök.

A CNN-nek nyilatkozó amerikai kormányforrások szerint Szadr menekülését közvetlenül az válthatta ki, hogy George Bush amerikai elnök nemrég bejelentette: 21 500 fős csapaterősítést küld Irakba.