Intenzív osztályon ápolják ápolják Isabel Perón volt argentín elnököt, egy madridi magánkórházban - írta szerdai számában az El País spanyol napilap. Argentína a volt államfő kiadatását kérte Spanyolországtól, az elnöksége alatt az ellenzéken elkövetett jogsértések kivizsgálása céljából.

Az 1980 óta spanyolországi száműzetésben élő 75 éves Isabel Perón február 9-én csípőcsonttörést szenvedett, amikor elesett madridi otthonában. Balesete miatt csípőprotézist kapott, ám műtét közben komplikációk léptek fel nála: légzési nehézségek és szívelégtelenség - írta a lap.

Argentína időközben a volt államfő kiadatását kérte Spanyolországtól az ellene folyó két eljárással kapcsolatban. Egy ellenzéki diák eltűnése, valamint az 1976 márciusában feloszlatott, röviden csak Három A-ként (Alianza Anticomunista Argentina - Argentin Antikommunista Szövetség) emlegetett "halálosztag" ügyében egyidejűleg folyik eljárás Isabel Perón ellen. Egyes jogászi vélemények szerint a kiadatási eljárás hónapokig, de akár évekig is eltarthat, mert Isabel Perón spanyol-argentin kettős állampolgár.

A Három A-t azzal vádolják, hogy Juan Perón (1973-1974) és özvegye, Isabel (Maria Estela Martínez de Perón) elnöksége (1974-1976) alatt legkevesebb 1500 gyilkosságot követett el. Isabel Perón ellen az a vád, hogy három elnöki rendeletével felhatalmazást adott az argentin fegyveres erőknek a "felforgatónak" minősített személyek "megsemmisítésére".