Megválasztották a Türkménbasi utódját

2007.02.14. 6:16

Papírforma eredmény született a türkmenisztáni elnökválasztáson, nagy többséggel Gurbanguly Berdimukhammedovot választották a decemberben elhunyt Niyazov elnök utódjául. Az ellenzéket nem is engedték elindulni.

Türkmenisztánban hivatalosan is bejelentették, hogy a február 11-i elnökválasztást az egyetlen igazán esélyes jelölt, az eddigi ügyvezető államfő, Gurbanguly Berdimukhammedov nyerte, a szavazatok 89,23 százalékával. A részvételi arány 98,65 százalékos volt.

Az ország történetében először tartottak választást, miután tavaly december 21-én elhunyt Saparmurat Niyazov. A Türkménbasinak (minden türkmének atyja) is nevezett elnök halála után Berdimukhammedov nyilvánította magát utódjának és a váléasztáson induló másik öt jelölt is a Niyazov pártjának soraiból került ki. A kormány megtiltotta, hogy a száműzetésben élő ellenzéki politikusok jelöltessék magukat a választáson.

Berdimukhammedov egészségügyi miniszterként és miniszterelnök-helyettesként szolgált a türkménbasi alatt, a többi jelölthöz hasonlóan azt mondta: továbbviszi a "türkmének atyja" politikáját. Emellett ugyanakkor hangzatos ígéreteket is tett a jobb oktatásról, korlátlan internet-elérésről, nyugdíjemelésről.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK