De Hoop Scheffer békét ígér Koszovóban

2007.02.15. 18:54

Az erőszak semmilyen formáját sem fogja eltűrni a NATO vezette koszovói békefenntartó erő - jelentette ki csütörtökön Jaap de Hoop Scheffer, a katonai szövetség főtitkára Pristinában. Mindezt az után jelentette ki, hogy Martti Ahtisaari, az ENSZ koszovói különmegbízottja Koszovó részleges függetlenségét javasolja, amit a szerb parlament azonnal elutasított.

"Ha vannak olyanok Koszovóban vagy bárhonnan is jönnének, akik azt gondolják, hogy erőszakkal elérhetik a céljukat, tévednek, és a KFOR be fogja bizonyítani, hogy tévednek" - mondta azt követően, hogy tárgyalt koszovói albán vezetőkkel, az ENSZ képviselőivel és a Koszovóban állomásozó NATO békefenntartó erők parancsnokával.

A KFOR minden eshetőségre készen áll - mondta a NATO-főtitkár. Hozzátette: "Ez Európának egy nagyon fontos része, és semmit sem szeretnénk kevésbé, mint erőszakot a térségben." A főtitkár elutasította Koszovó etnikai megosztásának koszovói szerb körökben felvázolt eshetőségét is.

A hét végén függetlenségpárti koszovói albán tüntetők az ENSZ különmegbízottja készítette rendezési terv ellen tiltakozva összecsaptak a rendfenntartókkal, s két tüntető a héten belehalt ott szerzett súlyos sérüléseibe. Az események miatt leváltották Stephan Curtist, a koszovói ENSZ-rendőrség vezetőjét, és lemondott Fatmir Rexhepi koszovói belügyminiszter.

Martti Ahtisaari, az ENSZ koszovói különmegbízottja tíz napja tette közzé javaslatait az 1999 óta ideiglenes ENSZ-igazgatás alatt álló Koszovó jövőbeli jogállásáról. A terv nem mondja ki egyértelműen Koszovó függetlenségét és elszakadását Szerbiától, de a szuverenitás jelentős tulajdonságaival ruházza fel. A tervet a koszovói albán vezetők már elfogadták, a szerb parlament azonban elutasította.

De Hoop Scheffer felhívást intézett Szerbiához, hogy vegyen részt építő szellemben a Koszovóról folyó tárgyalásokon. "Ez a döntés csak meg fogja erősíteni minden félhez, köztük Szerbiához intézett felhívásomat, hogy dolgozzanak építő szellemben az Ahtisaari-terv alapján, mert igazán nincs más alternatíva" - fogalmazott a szerb parlament döntésére utalva. Hozzátette: hamarosan ellátogat Szerbiába is. Látogatásának pontos dátumát nem közölte.

A NATO-t éles bírálatok érték, miután 2004-ben nem sikerült megakadályoznia a 19 halálos áldozatot követelő szerbellenes erőszakhullámot Koszovóban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK