Kigyulladt egy japán bálnavadász hajó

2007.02.15. 6:32

Tűz ütött ki csütörtökön egy japán bálnavadász hajón a Déli-sarkvidék közelében, egy tengerész eltűnt. Környezetszennyezés veszélye áll fenn - közölte az új-zélandi halászati hatóság szóvivője.

A Nissin Maru nevű bálnavadász hajó csütörtök reggel a Ross-tengeren vészjelzéseket adott le. 148 főnyi legénységének zömét sikerült három közelben tartózkodó másik bálnavadász hajóra menekíteni, de egy tengerész eltűnt. A legénység 31 tagja a szerencsétlenül járt hajón maradt, hogy megfékezze a tüzet.
   
A tűz miatt a motorok leálltak, de a személyzet reménykedik abban, hogy a hajó nem fog elsüllyedni. Az időjárási viszonyok csütörtökön jók voltak a Ross-tengeren. Az új-zélandi halászati hatóság szóvivője szerint környezetszennyezéstől lehet tartani.
   
A Nissin Maru egyike azoknak a bálnavadász hajóknak, amelyeket az elmúlt napokban a Sea Shepherd állatvédő csoport tagjai rendszeresen megtámadtak, bűzlő savas anyaggal és más tárgyakkal dobálva, így próbálván megakadályozni a bálnavadászatot.
   
Az állatvédő csoport hajója hétfőn egy tiltakozó akció során össze is ütközött az egyik, Kaiko Maru nevű japán bálnavadász hajóval. Szerdán az állatvédők két hajója távozott a térségből, miután fogytán volt az üzemanyagjuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK