Heves USA-ellenes retorikával és a "szeretett vezér" érdemeinek magasztalásával folyik pénteken Észak-Korea legjelentősebb országos ünenepe: Kim Dzsong Il születésnapja. A 65-öt betöltő vezér a napokban megkötött nukléáris egyezménynek is örülhet, hamarosan újra kap segélyt éhező országa. Elemzők szerint ugyanakkor az atomprogram felfüggesztése csak taktikai döntés: amíg ugyanis atomfegyverrel fenyeget, szóba állnak vele a nagyhatalmak, anélkül aligha.

Daloló katonák és virágkarnevál üdvözölte születésnapján Észak-Korea "nagyszerű, legyőzhetetlen parancsnokát". A világ egyetlen dinasztikus kommunista rendszerének első embere pénteken tölti be 65. életévét. Ezrek táncoltak Phenjan utcáin, a hadsereg pedig gálaműsort adott, számos zenei és táncszámmal, többek között olyan dalokkal, mint a "Tisztelt tábornok keblében leledzik boldogságom".

A külföldön jellegzetes arctakaró napszemüvegével, tupírozott hajával és drapp kezeslábasával azonosított Kim Dzsong Il komoly személyi kultuszt örökölt apjától, Kim Ir Szentől, és alakított ki maga körül hazájában. Az állami sajtó szerint a fák virágba borulnak, a virágok kinyílnak, az eget szivárványok lepik el, ha valahol megjelenik. Azt mondják róla, vadászgépeket vezet - jóllehet ritka külföldi útjaira szinte mindig vonattal utazik. Azt is terjesztik róla, hogy operákat komponált, filmeket készített, és minden egyes golfmérkőzését egyedülálló bravúrral indítja: 11 lyukat üt, még az első körben.

"Születésed, mint ragyogó csillag felkelése a Paektu-hegy felett, a legnagyobb esemény volt, amely boldogsággal és virágzással kecsegteti a koreai népet" - írja róla a hivatalos sajtó.

A kormány, a kommunista párt és a hadsereg vezetői közös köszöntő levelet írtak a hatalom legfőbb birtokosának, megfogadva benne, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek az ország megvédéséért. Megígérték "az egész nép nevében", hogy "fenntartják az ország harckészültségét az amerikai imperializmus agresszív manővereinek elhárítása végett" - tűnt ki a hivatalos KCNA hírügynökség által idézett levélből. Elemzők szerint ugyanakkor ez az agresszív hangvétel elsősorban a hazai közvéleménynek szól. Az USA ellenséges fellépésével lehet ugyanis igazolni az éhínséget és az 1,2 millió fős hadsereg fenntartásának szükségességét.

Miközben az utcára vezényelt emberek a vezért ünneplik, országának gazdasága soha nem volt mélyponton stagnál, népe éhezik. A hatóságok ugyanakkor dupla élelmiszeradagokat osztottak ki az ünnepen. Ez egyrészt a születésnapnak, másrészt annak is köszönhető, hogy a napokban megkötötték a nukleáris egyezményt a világ nagyhatalmaival. Ennek értelmében Észak-Korea leállítja egyetlen atomerőművét és atomfegyvert célzó kutatását, cserébe pedig segélyeket, energiát, valamint gazdasági és diplomáciai segítséget kap.

A segély keretében 50 ezer tonnányi nehéz fűtolajat - a Bloomberg számítása szerint körülbelül 14 millió dollár értékben - juttatnak Észak-Koreának.

Forrás: EPA

Elemzők szerint ugyanakkor a nukleáris program várható leállítása nem stratégiai, csupán taktikai döntés. A cél, hogy "kieressze a gőzt, engedményeket szerezzen és elégedetté tegye a kínaiakat" - idézte a Reuters Michael Breen szöuli elemzőt, a Kim Dzsong Il: Észak-Korea szeretett vezére című könyv szerzőjét. Atomfegyverekkel a kis ország olyan világhatalmakkal ülhet egy asztalhoz, mint az USA, atomfegyverek nélkül azonban Észak-Korea csak egy a sok befuccsolt gazdaságú szegény ország közül.