Megbüntette Japán az urándúsító Iránt

2007.02.16. 6:28

Büntetőintézkedésekete hagyott jóvá a japán kormány pénteken Irán ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa irányelveinek megfelelően. Az ország ezzel növelni akarja a nemzetközi nyomást az iszlám köztársaságra az urándúsítás leállítása érdekében. Eközben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy Washington is újabb szankciókon gondolkodik

Ezek közé tartozik az atom- és rakétaprogramhoz használható anyagok és technológiák tilalma, továbbá a pénzátutalások befagyasztása 10 iráni vállalatnak és 12 magánszemélynek, akik kapcsolatban állnak a teheráni atomprogrammal. Tokió ezenkívül a nukleáris tevékenységgel kapcsolatos anyagok importját is megtiltotta.

Siodzaki Jaszuhisza, a tokiói kabinet főtitkára elmondta, hogy az intézkedések, melyek szombaton lépnek hatályba, az ENSZ BT által decemberben elfogadott szankciókhoz igazodnak. A világszervezeti testület ebben azt követelte Irántól, hogy vessen véget az urándúsítással kapcsolatos kutatásainak.

Washington is büntetne

Washington valószínűleg  újabb szankciós határozatot próbál elérni Irán ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsában - közölte csütörtökön Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Amerikai lapok munkatársainak adott nyilatkozatában a politikus elmondta, hogy kormánya javában vizsgálja egy újabb szankciós határozati javaslat beterjesztésének lehetőségét, és erősen hajlik egy ilyen kezdeményezésre, de végleges döntést még nem hozott.

Rice azzal indokolta az újabb szankciók szükségességét, hogy a decemberben elfogadott szankciócsomag enyhébb volt a Washingtonban szükségesnek tartott mértéknél. Ugyanakkor azt is mondta, hogy már az eddigi büntető intézkedések is nagy hatást gyakoroltak Iránra.

Irán eközben azt állítja, hogy   atomprogramja békés célú, de a nemzetközi közösség attól tart, hogy Teherán valójában atomfegyver kifejlesztésére törekszik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK