Új klímaegyezményt kötöttek Washingtonban

2007.02.16. 12:01

Bár nincs túl nagy súlya, mégis áttörésként értékelik többen azt az új klímaegyezményt, amelyet Washingtonban tárgyaló politikusok fogadtak el. Úgy tűnik, az egyre inkább szennyező fejlődő országok és az eddig vonakodó Egyesült Államok is hajlandó szembeszállni a klímaváltozás által támasztott kihívásokkal.

A kétnapos washingtoni találkozón törvényhozók vettek részt a leggazdagabb ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8-csoport részéről, valamint Brazíliából, Indiából, Mexikóból és Dél-Afrikából. A BBC környezetvédelmi elemzője, Roger Harrabin szerint az elfogadott nyilatkozat formálisan senkit nem kötelez ugyan semmire, mégis fontos, mert jelez egyfajta hangulatváltozást.

Egyrészt úgy tűnik, az Egyesült Államok a korábbiaknál komolyabban veszi a klímaváltozás problémáját, másrészt a nyilatkozat úgy szól, hogy a fejlődő országoknak - a gazdag nyugati államokhoz hasonlóan - is vissza kell fogniuk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A robbanásszerűen növekvő gazdaságú országok ugyanis egyre több energiát használnak. Különösen Kínára jellemző, hogy a látványos fejlődés óriási környezetszennyezést is produkált.

A találkozón részt vevők kijelentették azt is, hogy 2009-re el kell dönteni, mi legyen a folytatása a gázkibocsátás visszafogását célzó kiotói egyezménynek, amelynek célkitűzései 2012-ben járnak le. Erre szólított fel csütörtökön Stavros Dimas, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős biztosa is a találkozón.

A fórum záródokumentuma tartalmazza azt is, hogy a klímaváltozás "minden kétséget kizáróan" emberi tevékenység eredménye. Ez azért figyelemre méltó, mert bár egyre kisebb számban, de továbbra is vannak olyan szakértők, akik megkérdőjelezik ezt, és George Bush amerikai elnök épp az ilyen véleményekre hivatkozva tartotta távol az Egyesült Államokat a kiotói egyezménytől.

Nemrég Bush is hangnemet váltott, és legutóbbi programbeszédében már az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére szólított fel. Párttársa, a Fehér Házért várhatóan versenybe szálló John McCain republikánus szenátor pedig a találkozó végén azt mondta: "Biztos vagyok benne, hogy fordulóponthoz értünk, és az Egyesült Államok kongresszusa a kormányzattal egyetértésben cselekedni fog."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK