Két üzbég férfit öltek meg egy verekedésben péntek este a Szentpétervár melletti Puskinban orosz tizenévesek - közölte a városi ügyészség.

A tájékoztatás szerint 10-15 ittas tizenéves az utcán találkozott szembe a két üzbéggel, szóváltás majd verekedés alakult ki köztük, és a két közép-ázsiai férfi az elszenvedett késszúrások és koponyasérülések miatt életét vesztette.

Az áldozatok személyazonosságának és foglalkozásának megállapítása folyamatban van. A rendőrség szemtanúk vallomásai alapján tucatnyi fiatalt őrizetbe vett. A vizsgálat egyelőre nem derítette ki, hogy köztörvényes vagy etnikai alapú bűncselekményről van-e szó.

A moszkvai Szova emberjogi központ januári közlése szerint Oroszországban tavaly 53 ember vesztette életét, és 450 sérült meg rasszista indítékból elkövetett bűncselekmények áldozataként. Az ilyen támadások áldozatai többnyire a kaukázusi és a közép-ázsiai származású emberek, továbbá a homoszexuálisok és az ifjúsági szubkultúrákhoz tartozó személyek közül kerülnek ki.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet tavaly aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz hatóságok szemet hunynak a rasszista bűncselekmények sokasodása felett, és számos esetben garázdaságnak minősítik a fajgyűlölet vezérelte támadásokat.