Negyvenmilliót költ stratégiára a külügy

2007.02.19. 13:57

Öt hónap alatt 40 millió forintból készül az új magyar külkapcsolati stratégia. Mint Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn bejelentette, a stratégiát szélesebb körű közös gondolkodás során szeretnék kialakítani. Ennek érdekében tanulmányok tucatjai készülnek nyolc nagyobb témán belül. A témákról szóló vitában politikai, gazdasági és civil szervezetek hozzászólásait várják.

Júliusra készülhet el Magyarország külkapcsolati stratégiája - közölte hétfőn Göncz Kinga külügyminiszter. A stratégiát, mint a külügyminiszter elmondta, szélesebb körű közös gondolkodást követően szeretnék kialakítani. Azt akarják, hogy elkészülte során minden olyan hazai szereplő hallathassa a hangját, amely valamilyen mértékben kapcsolatban áll a magyar külpolitikával vagy alakítja külföldön a Magyarország-képet. Várják az állampolgárok hozzászólásait is.

A cél, hogy újrafogalmazzák a magyar külpolitika céljait és ezek érvényesítésének eszközeit. Ennek keretében különböző kutatóintézeteket és egyéni kutatókat kértek fel tanulmányok írására, amelyek az egész leendő stratégia kiindulási alapját képezik majd.

Összesen nyolc nagy témán belül készül 45 résztanulmány. A résztanulmányokból április közepéig kutatói elemzést készítenek a nagy témákban (Magyarország biztonsági érdekei, a várható világgazdasági, világpolitikai folyamatok, a gazdaság és a biztonság összefüggései, a sikeres uniós tagság, a szomszédsági kapcsolatok, a nemzeti azonosságtudat, a kultúra külkapcsolati szerepe és a stratégia társadalompolitikai vonatkozásai). Ezt április-május folyamán bemutatják az egyetemi városokban, majd május-június folyamán megvitatják a politikai, a gazdasági és a civil szféra szervezeteivel. A vitákat követően készül el a végleges stratégia.

A külügy összesen 40 millió forintot költ a stratégia kialakítására, ebből fedezik a tanulmányok díjazását, a viták, konferenciák megszervezését és az ügy kommunikációját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK