A BT két nap haladékot adott Iránnak

2007.02.21. 20:05

Két nap haladékot adott az ENSZ Biztonsági Tanácsa Iránnak ahhoz, hogy végrehajtsa az urándúsítás beszüntetésére felszólító határozatot. Ellenkező esetben életbe lép az ország ellen kimondott szankciók első fokozata.

Szerdán járt le a BT által Teheránnak 60 nappal ezelőtt szabott határidő az urándúsítás leállítására. A testület gazdasági szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha Irán nem szünteti be ez irányú tevékenységét.

A newsmax amerikai hírportál közlése szerint egyelőre nem ismert, milyen megfontolásból, de a Biztonsági Tanács New Yorkban úgy döntött: még két napot adnak Teheránnak arra, hogy teljesítse a világszervezet követelésének végrehajtását. A hírportál birtokába jutott olyan - közelebbről meg nem nevezett - BT-dokumentumoknak, amelyek szerint a BT legkorábban pénteken fog foglalkozni az iráni atomdossziéval.

ENSZ-diplomaták véleménye szerint Irán makacs magatartása a "jövő hét előtt" már nem kerül napirendre New Yorkban, tehát addig a szankciók tervezett első lépcsőjével sem kell szembenéznie Teheránnak.

A newsmax úgy értesült, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, az ENSZ atomfelügyeleti szervezete még nem küldte el jelentését a BT-nek arról, hogy Irán végrehajtja-e vagy sem a követelést, és feltehetően némi haladékot javasol a szankciók meghozatalát illetően.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár állítólag találkozik Berlinben Condoleezza Rice amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy több, "aggodalomra okot adó" kérdésről tanácskozzon velük.