A KFOR biztonságot ígér Koszovónak

2007.02.21. 19:21

A KFOR ellenőrzése alatt tartja a koszovói helyzetet - jelentette ki Roland Kather altábornagy, a NATO békefenntartó erejének parancsnoka szerdán Nisben, miután találkozott Zdravko Ponos altábornaggyal, szerb vezérkari főnökkel, s megbeszélték a dél-szerbiai tartományban, illetve Koszovó és Szerbia határán kialakult helyzetet.

A német tábornok leszögezte, hogy a parancsnoksága alatt álló nemzetközi erő fellép az erőszak minden formája ellen, és részrehajlás nélkül látja el a feladatát. Szerinte Koszovóban jelenleg békés a helyzet, s az ott élők majd 90 százalékának elege van már az erőszakból.

Kérdésre válaszolva az altábornagy közölte, hogy a KFOR komolyan veszi azt a hétfői pristinai bombatámadást, amelynek során megrongálódott a koszovói ENSZ-közigazgatás három gépkocsija. Egy interneten terjesztett levél szerint a robbantást a nyolc éve feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) hajtotta végre bosszúból, mert másfél hete, egy pristinai tüntetés szétverése után meghalt két albán. Az UCK a milosevici karhatalom ellen küzdő fegyveres szervezet volt, amelynek vezetői közül többen a mai koszovói politika élvonalában találhatók, míg tagjainak nagy része belépett a polgári védelmi feladatokat ellátó Koszovói Védelmi Hadtestbe.

Roland Kather kijelentette, hogy elkezdődött a pristinai támadás vizsgálata, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az UCK valamilyen formában újjászerveződött volna. Az altábornagy szerint a robbantás mögött bűnözői csoportok állnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK