Meghalt Nyikita Hruscsov unokája

2007.02.22. 21:02

Agyvérzés következtében elhunyt Nyikita Hruscsov, Nyikita Hruscsov volt szovjet pártvezető unokája csütörtökön - közölte Rada Hruscsova, Nyikita nagynénje. Nyikita Hruscsov 47 éves volt. Vasárnap kapott agyvérzést, és azóta egy moszkvai kórházban ápolták.

Nyikita Hruscsovnak, aki 1953-tól 1964-ig irányította a Szovjetunió Kommunista Pártját, s több mint hat évig betöltötte a kormányfői posztot is, hat unokája volt. Azonos nevű unokája, Nyikita 1991-től tavaly decemberig a Moszkovszkije Novosztyi című liberális hetilapnál dolgozott újságíróként.

Nyikita Hruscsov sokáig dolgozott azon, hogy segítsen édesapjának, Szergej Hruscsovnak anyagot gyűjteni könyveihez az orosz archívumokban és más intézményekben. A mérnökből íróvá lett Szergej Hruscsov a 90-es évek elején települt át az Egyesült Államokba. A jelenleg 72 éves Szergej Hruscsov a nemzetközi kapcsolatok tanszékének oktatója a providence-i Brown egyetemen.

Nyikita Hruscsov az édesanyjával élt Moszkvában, nem nősült meg, nem voltak gyermekei. 1999-ben, amikor édesapja megkapta az amerikai állampolgárságot, arra panaszkodott, hogy a korábban nyitott ajtók bezárultak előtte. Ezt akkor úgy értelmezte, hogy Oroszországban vannak olyan emberek, akik számára a hidegháború még mindig nem ért véget.