Súlyos vonatbaleset történt péntek este az északnyugat-angliai Cumbria grófságban, ahol kisiklott a Virgin vasúttársaság Londonból a skóciai Glasgow-ba tartó szerelvénye.

Az első hírek szerint legalább kilenc kocsi felborult. A szerelvényen mintegy 180-an utaztak, közülük kórházi beszámolók szerint legalább százan megsérültek. Halálos áldozat nagy valószínűséggel nincs. A brit királyi légierő négy helikoptert küldött a nehezen megközelíthető helyszínre a sérültek elszállítására.

A roncsból kimenekített utasok elmondása szerint úgy tűnt, hogy a hozzávetőleg 150 kilométeres sebességgel haladó expressz valaminek nekiütközött a nyílt pályán, mielőtt letért volna a vágányokról.

A baleset Sir Richard Branson nagyvállalkozó Virgin nevű, a repüléstől a lemezforgalmazáson át a vasúti és pénzügyi szolgáltatásokig szinte minden területen jelenlévő vállalatbirodalmának vonattársaságát érte. A Virgin Trains a London-Glasgow vonalon korszerű, Pendolino nevű szerelvényeket közlekedtet, amelyek 200 kilométeres sebességre képesek.

A társaság része a Branson által kiépített Virgin vállalatbirodalomnak, amely a repüléstől a lemezforgalmazáson át a vasúti és pénzügyi szolgáltatásokig szinte minden területen jelen van.