Nem stimmelnek a hírszerzési adatok Iránról

2007.02.23. 14:28

Bécsi diplomáciai források szerint az Iránról szóló amerikai hírszerzési adatok jelentős része nem bizonyult igaznak - írja a Guardian. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség csütörtökön azt mondta, hogy Irán felgyorsította az urándúsítást, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai és Németország újabb, Irán elleni szankciókról tárgyalnak hétfőn Londonban.

Az iraki háború előtti hírszerzési fiaskóra emlékezteti az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének (NAÜ) diplomatáit, hogy az Iránról szóló, amerikai titkosszolgálati jelentések jelentős része nem bizonyult megalapozottnak a NAÜ vizsgálatait követően - írja a Guardian.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy nukleáris programja valójában atombomba gyártására irányul, Teherán ezt tagadja. Az erre vonatkozó állítólagos bizonyítékokat a CIA és más amerikai hírszerzési szervek szolgáltatták a NAÜ-nek, de amikor az ügynökség diplomatái ezeket ellenőrizték, a jelentések "többségéről kiderült, hogy rosszak"- mondta a Guardiannek a NAÜ egy meg nem nevezett bécsi diplomatája, aki a lap szerint jól ismeri az iráni atomprogram ellenőrzésének folyamatát.

Megint feltupírozták?

"Adtak egy listát a nukleáris telepekről. Az ellenőrök utánanéztek, megnéztek néhány katonai támaszpontot, de nem volt jele tiltott nukleáris tevékenységnek" - mondta a diplomata a brit lapnak. Az egyik ilyen eset volt, amikor a CIA állítólagos iráni nukleáris robbanótöltetről talált adatokat egy iráni besúgótól kapott laptopon. 2005 júliusában az Egyesült Államok átadta a kinyomtatott anyagot a NAÜ-nek, amely ez alapján konfrontálódott Iránnal.

Teherán hamisítványnak nevezte az amerikai adatokat, és illetékesek szerint a NAÜ-n belül is vita volt a hírszerzési anyag hitelességéről. "Először is egy titkos nukleáris program adatait nem tárolják hordozható számítógépeken. Másodszor minden feljegyzés angolul van, legalább néhány feljegyzésnek fárszi nyelven kellene lennie" - idézi a Guardian a NAÜ illetékesét.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség azt mondja, a tagállamok által adott hírszerzési adatokat hivatalosan nem kommentálják, azokat bizalmasan kezelik. A lap által megkérdezett nyugati, nukleáris leszerelési illetékes is elismeri, hogy az Iránról szóló hírszerzési adatok szedett-vedettek, de szerinte a lényeg, hogy Irán nem teljesítette az atomsorompó egyezményből adódó kötelezettségeit. "Már 20 éve megszegik az előírásokat, és ez megkérdőjelezi az iráni kormányzat szándékait" - tette hozzá

Újabb ENSZ-szankciók jöhetnek

A NAÜ csütörtöki jelentésében azt mondta, hogy Irán nem állította le az atombombagyártáshoz is felhasználható urándúsítást, megszegve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának decemberi döntését. Irán elfogadhatatlannak nevezte az ENSZ felszólítását az urándúsítás leállítására, mondván ez "ellenkezik a nemzetközi joggal és az atomsorompó-egyezménnyel is".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (USA, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország) és Németország hétfőn, Londonban tárgyalnak az Irán elleni szankciók esetleges szigorításáról és az ehhez szükséges határozati javaslatról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK